Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Magnussen si začal, tvrdí Alonso

Magnussen si začal, tvrdí Alonso

McLaren: Třetí fáze mimo dosah

Fernando Alonso (13. místo) dnes postoupil do Q2 a nejspíš chtěl zabojovat o postup do finálové části kvalifikace. Jenže totéž chtěl Kevin Magnussen. Když se tito dva potkali na trati, byl z toho souboj s jízdou bok po boku první ze šikan okruhu Monza. Nakonec nepostoupil ani jeden z nich. Alonso na rovince využil aerodynamický pytel, jenže kdyby se Magnussen nechal předjet, jeho kolo by už beztak za nic nestálo. Tak raději bojoval dál. Incidentu však předcházelo Magnussenovo předjetí Alonsa v poslední zatáčce zahřívacího kola.

"Na konci Q2 došlo ke zvláštní situaci. Několik vozů bylo pohromadě a připravovaly se na rychlé kolo a každý si tam chtěl vydobýt prostor k zahřátí pneumatik. V poslední chvíli, po vnitřní straně Paraboliky, se přede mě natlačil Kevin. Normálně v Parabolice dupnete na plyn a akcelerujete do měřeného kola, jenže my jsme bok po boku dojeli až do první zatáčky a oba přišli o možnost zajet kolo. Ale pro mě to moc neznamená, protože si myslím, že jsem na pozici, kterou si zasloužím. On mohl být v Q3, jak dokázal jeho týmový kolega," argumentoval Alonso.

Stoffel Vandoorne (20. místo) se toho už nezúčastnil. Vypadl již v Q1 a na startu by mu patřilo poslední místo, kdyby se díky penalizacím nedostal před Marcuse Ericssona, Nika Hülkenberga i Daniela Ricciarda.

"První část kvalifikace byla mimořádně těsná, 10 vozů se vešlo do dvou desetin sekundy. Asi jsme nevyužili naplno aerodynamický pytel, kterým jsme si chtěli pomoci. Mohli jsme postoupit do Q2 a je škoda, že jsme o to přišli kvůli pár setinám sekundy. Na druhé straně, včera se zdálo, že na postup nemůžeme ani pomyslet. Byli jsme daleko i od nejpomalejšího ze soupeřů, takže dnes to byl krok vpřed. Udělali jsme pár drastických změn v nastavení a zdá se, že jsme našli správný směr," řekl Vandoorne.

Poslední místo, přesto krok vpřed?