Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rok 2005 bude pro formuli 1 klíčový

Rok 2005 bude pro formuli 1 klíčový

Luca di Montezemolo důrazně varoval Bernieho Ecclestona

Luca di Montezemolo vzkázal Berniemu Ecclestonovi, že musí jednat rychle, pokud chce odvrátit hrozbu automobilek působících ve formuli 1. V opačném případě hrozí riziko, že si automobilky od roku 2008 založí vlastní sérii.
 
Oznámení by mělo zvýšit tlak na Ecclestona, který by měl přesměrovat větší podíl příjmů plynoucích z formule 1 ve prospěch týmů. Hraje se o částku zhruba 260 milionů liber a automobilky to tentokrát myslí skutečně vážně.
 
Koncept Mistrovství světa Grand Prix (Grand Prix World Championship - GPWC) zůstává u nadále alternativou a může být spuštěn od roku 2008. Di Montezemolo v  interview pro nedělní vydání německého deníku Welt Am Sonntag uvedl, že se rozhodně neděsí myšlenky rozdělení série.
 
Vidím světlo na konci tunelu,” uvedl di Montezemolo.
 
Concordská dohoda, která upravovala obchodní část formule 1 od osmdesátých let, vyprší na konci roku 2007. To znamená, že Ferrari a ostatní týmy budou v tu chvíli zcela volné a dostanou se z nevýhodné pozice.
 
Žádná válka nebude a ani dvě paralelní série. V roce 2008 bude existovat pouze jedno Mistrovství světa formule 1. Rozhodnutí o tom, které to bude, padne v roce 2005. Jestli bude nové mistrovství světa nazýváno Zlatá série nebo Liga Mistrů nebo jinak je mi úplně jedno. Vím, že Ecclestone vlastní jistá práva používat spojení F1, ale ani s tím nemám problém. Jméno je skutečně to poslední.
 
Di Montezemolo a Ferrari stojí od samého začátku za aktivitami směřujícími ke vzniku GPWC. Ani finanční požadavky maranellských nejsou tajemstvím. Týmy dnes nejsou spokojeny s tím, že dostávají pouze 47 procent z příjmů plynoucích z televizních práv.
 
Mým cílem je rozdělit v budoucnu 80 procent všech příjmů týmům a automobilkám,“ dodal di Montezemolo. “Ten kdo bude regulovat novou formuli 1 musí změnit distribuci zisků a podíl na rozhodování ze strany týmů a automobilek.
 
Chceme se podílet na strategii formule 1. Není možné, aby hlavní protagonisté ztratili možnost spolurozhodovat o dění ve formuli 1 ve prospěch jediného muže – Ecclestona. Ten si bere lví podíl na zisku a nám nedává prakticky nic.
 
Poslední varování z úst di Montezemola na adresu Ecclestona jasně říká, že jakoukoliv dohodu ohledně budoucnosti formule 1 bude muset schválit Ferrari.
 
Nikdo nesmí zapomenout na to, jak je Ferrari pro formuli 1 důležité. Pokud se bude něco v souvislosti s formulí 1 měnit, musíte přijít nejprve do Maranella. Pak se uvidí…