Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Horner navrhuje návrat k štěrkovým kačírkům

Horner navrhuje návrat k štěrkovým kačírkům

Jsou spravedlivější než stevardi.

Velká cena Mexika na upraveném Okruhu bratří Rodríguezů opět rozvířila diskusi o tom, co by mělo na jezdce čekat za obrubníky zatáček. V ne tak dávné minulosti byla standardem tráva a štěrkové kačírky, moderní okruhy vystavěné v tomto století jsou ale většinou lemovány asfaltovými výjezdovými zónami, které se začaly rozšiřovat i na tradiční okruhy. V poslední době vidíme mírnou změnu, například malajský Sepang, první okruh navržený Hermanem Tilkem, v rámci rekonstrukce nahradil některé asfaltové plochy štěrkem a mexický okruh si na mnoha místech ponechal trávník. Tráva se zelená i za první zatáčkou tohoto okruhu, což ale Lewisu Hamiltonovi, Nicu Rosbergovi ani Maxu Verstappenovi nezabránilo zkrátit si trať a ubránit svou pozici před dotírajícími soupeři.

Jak řešit tento problém? Bernie Ecclestone, jako obvykle, zašel do extrému a navrhl dát na vnější strany zatáček zdi s tím, že jezdci automaticky začnou jezdit opatrněji. Christian Horner, tak jako všichni ostatní, by takové řešení viděl nerad, ale navrhuje vrátit se ke klasickým štěrkovým pastím.

"Podle Bernieho bychom tam měli dát stěny. Řekl bych, že to je jeden okraj celého spektra možností," řekl šéf Red Bullu. "Ale podle mě rozhodně máme dobrý důvod vrátit se k štěrkovým kačírkům, protože tam jezdci buď ztratí spoustu času, nebo tam pro ně závod skončí. Nepochybně je to něco, co by se mělo zvážit u zatáček, jakou je například první zatáčka v Mexiku. Jistě by to mělo více odstrašující účinek než asfaltová výjezdová zóna.

Takhle zůstává mnoho prostoru na různé interpretace, protože v čem byl Maxův (Verstappenův) manévr odlišný od Lewisova manévru v šikaně v Monte Carlu (kde si vynecháním šikany pohlídal místo před útočícím Danielem Ricciardem) nebo v první zatáčce VC Mexika? Musí to jít na stůl stevardům, kteří jsou každý závod jiní. Kdyby tam byl kačírek, každý by za výjezd platil stejnou cenu, bylo by to velmi jednoduché."