Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Marko se nehodlá Keye vzdát

Marko se nehodlá Keye vzdát

Zná tajemství, Norris není argumentem

Poradce Red Bullu pro otorsport Helmut Marko hrozí, že McLaren si na Jamese Keye počká ještě velmi dlouho.

Britský tým zvolil málo vídaný postup, když oznámil podepsání smlouvy s renomovaným expertem dříve, než s jeho aktuálním týmem dohodl předčasné uvolnění z postu technického ředitele. Vůči týmu velikosti Toro Rosso by si to možná mohl dovolit, jenže ten patří do impéria Red Bullu. A ten chce Keye přesně tam, kde je teď.

"Má dlouhodobý kontrakt s Toro Rosso," cituje Helmuta Marka web Motorsport. "Se Zakem (Brownem, šéfem McLarenu) jsme o tom mluvili a namísto pokračování v rozhovorech vydal tiskovou zprávu. Takže my trváme na dodržení smlouvy, což znamená, že McLaren se ještě načeká. Jeho smlouva ho zavazuje ještě na dlouhou dobu. A na co jsou smlouvy? Celou situaci budeme ještě analyzovat. Jelikož McLaren vydal tiskovou zprávu, musíme se seriózně podívat na právní záležitosti. Ale je jisté, že ho nepustíme dříve."

Zahraniční média se domnívají, že Key má smlouvu platnou až do roku 2020. Ze strany Helmuta Marka by se mohlo jednat také o způsob, jak za předčasné uvolnění Keye dostat co největší odškodné, jenže kromě Keyova vlivu na výsledky týmu Toro Rosso je tu i jiný argument, proč si ho držet i proti jeho vůli. Poukázal na něj šéf týmu Red Bull Racing Christian Horner.

"Samozřejmě je to záležitost Jamese a Toro Rosso, jenže Red Bull Technology (oficiálně dceřiná společnost Red Bullu spolupracující s oběma jeho týmy, neoficiálně považovaná za součást Red Bull Racingu, podporující také Toro Rosso) poskytuje Toro Rosso své služby. Proto je tato záležitost mimořádně citlivá z pohledu ochrany duševního vlastnictví," vysvětlil Horner televizi Sky Sports. "V tomto směru se musíme tvrdě bránit, a proto nás zajímá Jamesova blízká budoucnost."


Vyrojily se spekulace, že Marko a Brown dohodnou výměnu Keye za talentovaného mladíka Landa Norrise. Red Bull totiž aktuálně nemá nikoho, kdo by u Toro Rosso nahradil Brendona Hartleye, pokud se s ním Marko bude chtít po nepřesvědčivé sezoně rozloučit. Jeho sympatie má Dan Ticktum, ale tomu chybějí superlicenční body FIA. Druhý jezdec aktuálního pořadí GP2 je přitom v juniorském programu McLarenu a ten už má Stoffela Vandoornea. Tam by nic neřešil ani odchod Fernanda Alonsa, jelikož McLaren by nerad spoléhal na dva mladé jezdce. Pokud tedy nechce poslat pryč Vandoornea, Norrise (teď) nepotřebuje. Marko však takové úvahy popřel.

"Jeho situace je velmi jednoduchá. Pokud mu do 30. září nezajistí místo v F1, bude volný. Jakápak výměna?" prozradil médiím, možná i trochu zlomyslně.

Připomeňme, že Nyck de Vries, další junior McLarenu, na začátku tohoto roku řekl, že on i Norris mají od Browna přislíbené místo v F1 v roce 2019, ale podmínkou je získání titulu v GP2.