Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Německa zůstává v nejistotě

Velká cena Německa zůstává v nejistotě

Ecclestone přiznává, že problém je v penězích.

Formuli 1 hrozí, že příští rok se opět nepředvede na německé půdě. Nejsilnější ekonomika v Evropě má na F1 obrovský podíl, vždyť od roku 2014 v ní dominuje tým německé automobilky Mercedes. Kromě toho může opět mít mistra světa, Nica Rosberga, a v nejoblíbenějším týmu tohoto sportu, Ferrari, jezdí Sebastian Vettel. Seznam jezdců doplňují Nico Hülkenberg, který bude příští rok závodit za Renault, a Pascal Wehrlein, junior Mercedesu. Aby toho nebylo málo, za Mercedes kromě Rosberga jezdí i jeden z nejoblíbenějších jezdců současnosti, trojnásobný šampion Lewis Hamilton.

Německým fanouškům to ale jaksi nestačí a ani loni nebyly tribuny okruhu Hockenheimring zcela vyprodané, ačkoliv velkou část míst zaplnili holandští fanoušci Maxe Verstappena. Majitelé okruhu proto nadále odmítají podepsat "standardní" smlouvu na rok 2017, přestože závod chtějí opět zorganizovat v roce 2018. Pokud mají VC Německa v Hockenheimu hostit každý rok, chtějí výhodnější finanční podmínky, což se ale vůbec nezamlouvá Berniemu Ecclestonovi. Ten je na jedné straně pod velkým tlakem nedopustit opětovnou absenci na tak důležitém trhu, ale na druhé není zvyklý dávat někomu něco pod cenu.

"Ano, zatím není nic jisté," řekl Ecclestone o provizorním zařazení VC Německa do kalendáře sezóny 2017. "Snažíme se něco vymyslet, ale zdá se, že organizátor nedokáže dosáhnout životaschopnost tohoto podniku po finanční stránce. Nemohou si dovolit zaplatit poplatek, přitom ten je již teď velmi nízký, neplatí moc… Nebylo by férové, kdybychom jim umožnili platit méně, než platí ostatní evropské okruhy. Pokoušíme se udržet všechny evropské okruhy na stejně vysokém poplatku."

Ani sám Ecclestone nechápe, proč je právě v Německu situace tak špatná.

"Možná už F1 nechtějí. Ano, je to zvláštní. Mají mistry světa a velmi úspěšný tým. Nevím, co víc by mohli chtít."