Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton získal důležitou pole position

Hamilton získal důležitou pole position

Velká cena Brazílie - kvalifikace

Vítejte na Formule.cz a při sledování kvalifikace na Velkou cenu Brazílie! Dva muži mají už nervy napjaté jako struny. Nico Rosberg a Lewis Hamilton jsou v nerovném boji o titul mistra světa. Hamilton ztrácí tolik bodů, že nemůže myslet na nic jiného, než na vítězství. Rosberg ví, že pokud by dokázal zítra dorazit do cíle první, stal by se mistrem světa. A k vítězství je vždycky nejblíže z pole position. O tu ale možná budou muset zabojovat i proti Red Bullu, kterému rychlé zatáčky okruhu Interlagos výborně sedí, i když v druhém tréninku byli rychlejší jezdci Ferrari. Také očekáváme pokračování napínavého boje o čtvrté místo v Poháru konstruktérů mezi Force India a Williamsem, které dva závody před koncem sezóny dělí pouze 9 bodů.

V Brazílii je chladno větrno a jezdci si ještě ráno nebyli jisti, zda je nečeká mokrá kvalifikace, ale trať je suchá. V Q1 na ní uvidíme 22 jezdců, do Q2 postoupí 16 z nich. Teploměry v São Paulo krátce před začátkem kvalifikace ukazují 19°C, asfalt má 27°C.

První dva vozy na trati byly dva mercedesy obávající se hrozby deště, který by nad okruh mohl přinést kterýkoli mrak dovátý silným větrem. Hamilton i Rosberg dostali nové žluté (měkké) pneumatiky. Hamilton byl rychlejší o tři desetiny sekundy a obsadil nejvyšší příčku tabulky, ale důležité bylo pouze to, že oba rivalové si jedním kolem zajistili postup. Spokojeni mohli být i jezdci Red Bullu, Williamsu a Kimi Räikkönen. Vettel se zdržel v garáži, ale tým ho dostal na trať včas a zařadil se pod Räikkönena.

Ani jeden z jezdců Force India neměl dobré první kolo, lepší Hülkenberg se zařadil na průběžné jedenácté místo, nad jezdce Toro Rosso a Gutiérreze, ale pod Alonsa a Grosjeana. První pokus nevyšel podle představ ani Buttonovi a zařadil se až na první nepostupové místo. V nepostupové zóně se ocitli i Wehrlein, Ocon, Nasr, Ericsson a Magnussen. Na šestnáctém, posledním postupovém, místě se objevil Magnussenův kolega Palmer.

Prvních devět jezdců zůstalo v boxech - jezdci Mercedesu, Ferrari, Red Bullu, Williamsu a Alonso. Ostatní se pokusili své časy zlepšit, což je stálo použití dalších nových žlutých pneumatik. Nasr se ve svém posledním měřeném kole dostal za jezdce v pomalém kole a zůstal na 20. místě, ale jen dokud ho nepřekonali Ericsson i Magnussen. Magnussen svůj čas pořádně zlepšil, ale na postup to beztak nestačilo. Button pokazil i svůj druhý pokus, když v prvním sektoru zablokoval levé přední kolo. Jezdci Manoru nečekaně překonali oba jezdce Sauberu. Do Q2 nepostoupili: Jenson Button, Kevin Magnussen, Pascal Wehrlein, Esteban Ocon, Marcus Ericsson a Felipe Nasr. 

Také v Q2 patřily první vozy na trati Mercedesu. Hamilton s Rosbergem neriskovali a jeli na žlutých pneumatikách, stejně jako jezdci Red Bullu. Tentokrát nebyl prostor na taktizování. Hamilton opět nasadil laťku velmi vysoko, ale Rosberg byl pouze o desetinu sekundy pomalejší. Oba měli postup jistý. Po nich si místo v Q3 zajistili jezdci Red Bullu a Ferrari. Dobrá kola předvedli i Bottas a Alonso.

Massovi jeho první měřené kolo nevyšlo, stěžoval si na ztrátu přítlaku na přední straně vozu, ale dalším rychlým kolem se dostal na průběžné osmé místo. Poslední postupové místo provizorně patřilo Sainzovi. Jezdcům Force India se 7 minut před koncem Q2 podařilo z postupových míst vytlačit Sainze i Massu. Kvjat byl na 13. a Palmer na 14. místě, jezdci Haasu čekali v boxech.

Palmer se svým druhým pokusem dostal pouze nad jezdce Toro Rosso. Závěr Q2 strávily v garážích vozy Mercedesu, Red Bullu a Ferrari. Bottas, Alonso, Hülkenberg, Pérez a jezdci na nepostupových místech se vrátili na trať, pouze Palmer už měl oba pokusy za sebou.

Alonso se svým druhým kolem dostal na průběžné sedmé místo, pod něj se zařadili Pérez a Hülkenberg a Bottas klesl na desáté místo. Když se Grosjean svým jediným kolem dostal na deváté místo, mohli mechanici Williamsu začít uklízet. Bottas obsadil nepostupové jedenácté místo, ale mnohem zklamanější byl Massa, kterého čeká poslední domácí velká cena a kvalifikoval se až na třinácté místo. Do Q3 nepostoupili: Valtteri Bottas, Esteban Gutiérrez, Felipe Massa, Daniil Kvjat, Carlos Sainz a Jolyon Palmer. 

Pak už bylo vše připraveno na boj o pole position. Podle časů z prvních dvou částí kvalifikace o ni měli zabojovat pouze kandidáti na titul a Red Bull čekal souboj s Ferrari. Kromě nich se do finálové části kvalifikace probojovali Alonso, Pérez, Grosjean a Hülkenberg.

Na trať nejvíce spěchal Hamilton následovaný Rosbergem. V prvním sektoru byl Rosberg rychlejší o 3 tisíciny sekundy! Hamilton měl ale vynikající zbytek kola a pokořil hranici 1:11s! Rosberg byl o 162 tisícin sekundy pomalejší. S půlsekundovou ztrátou následoval Verstappen. Boj mezi Red Bullem a Ferrari byl opravdu těsný, šestého Räikkönena dělilo od třetího Verstappena pouze 129 tisícin sekundy. Průběžné sedmé místo obsadil Alonso, který výrazně překonal oba jezdce Force Indie. Grosjean první vlnu kol vynechal. Jezdec Haasu se pak pokusil využít výhodu prázdné trati a zařadil se na průběžné sedmé místo.

Všichni ostatní jezdci se vrátili na trať těsně před ukončením kvalifikace. Kameru samozřejmě nejvíce zajímali Lewis Hamilton s Nicem Rosbergem. Oba byli rychlejší než Hamilton v jeho prvním pokusu. Hamilton své kolo zlepšil o 124 tisícin sekundy a získal pole position! Rosberg se také dokázal zlepšit a překonal Hamiltonovo první kolo, ale na to druhé ztratil více než desetinu sekundy.

Z boje jezdců Red Bullu a Ferrari nakonec vyšel vítězně Kimi Räikkönen. Vedle něj zítra odstartuje Max Verstappen a za ním Sebastian Vettel s Danielem Ricciardem. Romain Grosjean zůstal na sedmém místě a Nicu Hülkenbergovi se Sergiem Pérezem se podařilo porazit Fernanda Alonsa.

  Jezdec Tým Čas Ztráta
1 Hamilton Mercedes 1:10.736
2 Rosberg Mercedes 1:10.838 0.102
3 Räikkonen Ferrari 1:11.404 0.668
4 Verstappen Red Bull 1:11.485 0.749
5 Vettel Ferrari 1:11.495 0.759
6 Ricciardo Red Bull 1:11.540 0.804
7 Grosjean Haas 1:11.937 1.201
8 Hulkenberg Force India 1:12.104 1.368
9 Perez Force India 1:12.165 1.429
10 Alonso McLaren 1:12.266 1.530
11 Bottas Williams 1:12.420  
12 Gutierrez Haas 1:12.431  
13 Massa Williams 1:12.521  
14 Kvjat Toro Rosso 1:12.726  
15 Sainz Toro Rosso 1:12.920  
16 Palmer Renault 1:13.258  
17 Button McLaren 1:13.276  
18 Magnussen Renault 1:13.410  
19 Wehrlein Manor 1:13.427  
20 Ocon Manor 1:13.432  
21 Ericsson Sauber 1:13.623  
22 Nasr Sauber 1:13.681