Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

2016 byla Alonsova třetí nejlepší sezóna

2016 byla Alonsova třetí nejlepší sezóna

Která byla nejlepší?

Fernando Alonso řekl, že sezóna 2016 byla třetí nejlepší z hlediska jeho vlastních výkonů, přičemž nejlepší výkon podal v sezóně 2012.

Španělský závodník začal závodit v F1 v roce 2001 a v letech 2005 a 2006 získal své dva mistrovské tituly, ale tyto roky nepočítá mezi své nejlepší. Svůj nejlepší výkon prý podal ve službách Ferrari v roce, kdy vyhrál tři závody a získal dalších devět pódiových umístění, deklasoval svého týmového kolegu Felipeho Massu a do posledního závodu sezóny bojoval o mistrovský titul. V Brazílii se ale Sebastian Vettel dokázal vzpamatovat z kolize s Brunem Sennou, dojet na šestém místě a Alonsovi před nosem vyfouknout už druhý titul.

Němec poprvé zvítězil v rozhodujícím boji v roce 2010 a Alonso byl druhý i v roce 2013, ale tehdy prohrál o 155 bodů. Za druhou nejlepší považuje sezónu 2014, kdy v šampionátu skončil šestý, ale jeho týmový kolega Kimi Räikkönen až dvanáctý.

"Mou nejlepší sezónou v F1 asi byla sezóna 2012," odpověděl Alonso na otázku, jak hodnotí letošní sezónu ve srovnání s předchozími. "Sezónu 2014 bych dal na druhé místo a letošní by patřilo poslední pódiové místo. Ve voze jsem vždy cítil jistotu. I v posledních deseti kolech v Brazílii jsem se cítil relativně konkurenceschopně, přitom jsem měl 40 kol staré pneumatiky. Tato důvěra k vozu mi často umožňovala jízdu na limitu. Po jezdecké stránce řadím tuto sezónu mezi své nejlepší."

Letošní sezóna byla i z pohledu výsledků mnohem lepší než předchozí. Dvojnásobný šampion sice jezdil ve středu pole, ale v kvalifikacích i v závodech opět předčil týmového kolegu, dalšího mistra světa, Jensona Buttona.

"Jenson je neskutečně dobrý jezdec. Ověřil jsem si to minulý rok a letos jsem byl velmi často před ním. Kvalifikace dopadly 13:5 pro mě, přibližně. Tři kvalifikace jsem nejel pořádně, protože jsem dostal penalizace, takže rozdíl mohl být ještě větší."

Přestože ani tento rok mu vůz McLarenu a motor Hondy neumožnily bojovat o vítězství, byl to mnohem lepší rok než rok 2015. Španěl přiznal, že před 12 měsíci byla ve Wokingu velmi špatná nálada, ale teď už vše vypadá mnohem lépe.

"Jsem spokojený s tím, co jsme letos dokázali, spokojený s dosaženým progresem. Před dvanácti měsíci jsme byli zklamaní a smutní a hlavami se nám proháněla spousta nepříjemných myšlenek. Letos je vše lepší a my se z toho dokážeme těšit. Víme, že k titulům je ještě dlouhá cesta, ale jsme mnohem šťastnější, než jsme byli před rokem."