Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Tomáš Enge pojede 12H Mugello v barvách týmu True-Racing

Tomáš Enge pojede 12H Mugello v barvách týmu True-Racing

Ve vylepšeném KTM X-Bow GT4 se zúčastní druhého podniku vytrvalostní série.

Libereckého jezdce čeká letos po australském závodě Liqui-Moly Bathurst 12 Hour další dvanáctihodinovka. Tentokrát však český závodník pojede v barvách stáje True-Racing podnik v Mugellu, který je součástí seriálu vytrvalostních závodů 24H Endurance Series.

Tomáš Enge bude na italském okruhu součástí stejného týmu, se kterým absolvoval na konci loňského roku první čtyřiadvacetihodinový Epilog v Brně. I tentokrát zůstává posádka ve stejném složení, a tak vedle našeho jezdce usednou do vozu KTM X-Bow GT4 tři Rakušané - Hubert Trunkenpolz, Klaus Angerhofer a Reinhard Kofler.

True-Racing plánoval v Mugellu start v kategorii SPX, která je o třídu výše než SP2, v níž sestava odjela Epilog, nicméně kvůli nízkému počtu startujících ji pořadatelé sloučili s vozy GT3 do kategorie A6.

Enge se na start dvanáctihodinovky těší, protože by si chtěl spravit chuť po nedokončeném vytrvalostním závodě v Bathurstu, jež celému týmu ukončila bizarní komplikace se zapáleným trsem trávy v prostoru pod motorem u difuzoru. Český závodník ale má důvodů víc, jedním z nich je například samotný vůz, který je zas o trošku víc technicky vylepšený.

„Na závod v Mugellu se určitě moc těším, protože jsme provedli vylepšení na našem voze právě pro vytrvalostní závody. Pojedeme s větším výkonem, než jakým disponují klasické GT4ky a než jsme měli v Brně. Vůz by tak měl být rychlejší. Uvidíme, komu se s časy na kolo vyrovnáme. Asi nebudeme stejně rychlí jako posádky GT3, zas takový optimismus nemám, protože jsem na Masarykově okruhu loni ztratil 3 sekundy na pole-position nejrychlejšího Lamborghini Huracán. Nicméně vozům Lamborghini Super Trofeo bychom se vyrovnat mohli,“ popisuje Tomáš Enge.

Vylepšení na voze KTM X-Bow GT4 týmu True-Racing je jedním z bodů dlouhodobějšího vývoje, jehož cílem je konkurovat silnější třídě GT3. I z tohoto hlediska bude 12H Mugello důležitým podnikem.

„Bereme Mugello jako další testovací závod ve smyslu vývoje vozu. Věříme totiž, že se budeme postupně výkonnostně přibližovat časům speciálů GT3, které ale stojí třikrát až čtyřikrát tolik, než naše auto. Je to cíl pro zákazníky, kteří přemýšlí o voze za podobnou cenu jako je náš vůz GT4, avšak s větším výkonem. Pokud budou mít zájem, tak si budou moci tyto „vylepšení“ pořídit,“ vysvětluje plán Enge.

Dvanáctihodinovka v Mugellu coby druhá zastávka ze série 24H Endurance Series se opět uskuteční v charakteristickém formátu, kdy se během noci nezávodí. 12H Mugello odstartuje v pátek 17. března ve 14h. V 18h všechny vozy zastaví na startovní a zároveň i cílové rovince, kde v uzavřeném parkovišti parc-fermé vyčkají do následujícího dne. V sobotu se pak mezi 10 a 18h dojede zbývající osmihodinovka.

Více se o závodě dozvíte Zde.