Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Badoer: Auta budou nanejvýš o 1,5 vteřiny pomalejší

Badoer: Auta budou nanejvýš o 1,5 vteřiny pomalejší

"Kdokoli si myslí, že to zlepší předjíždění, je snílek."

Testovací jezdec Ferrari Luca Badoer neočekává markantní zpomalení vozů s technickou specifikací pro letošní rok, tak něco kolem vteřiny a půl.

Mezinárodní automobilová federace představila sbírku změn v pravidlech, která měla rychlé monoposty formule 1 zpomalit, ale zároveň zlepšit možnosti k předjíždění a tím celkové podívané.

Luca Badoer včera testoval Ferrari F2004 specifikace 2005 na okruhu Vallelunga, kde zajel o dvě vteřiny horší čas než loni v říjnu. Badoer si ale nemyslí, že pomalejší znamená více předjíždění.

"Není zcela jasné, čemu to prospěje, nakonec budeme tak nejvýš o půldruhé vteřiny pomalejší, takže to tak velký vliv na závody mít nebude," řekl Badoer. "Kdokoli si myslí, že to zlepší předjíždění, je snílek.

Budeme se setkávat více či méně se stejnými problémy. Budeme mít menší přilnavost a znát to bude nejvíc ve středně rychlých zatáčkách. Tam budou auta více nervózní a bude těžké je udržet v požadovaném směru.

Myslím ale, že je jen otázkou času si na to zvyknout. Mám zato, že jezdci s tím nebudou mít problém. Například tady ve Vallelunga jezdím ze zatáčky Roma do úseku Cimini na plný plyn stejně jako před tím.

Prodloužené časy na kolo nevydrží dlouho, najdou se cesty zpět.

V aerodynamickém tunelu jsme odvedli hodně velký kus práce, 99 % komponent, co tady na autě mám, je pro rok 2005."