Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Brown: Začalo to žertem

Brown: Začalo to žertem

Záskok za Alonsa se teprve hledá.

Svět motorsportu včera ohromila zpráva, že Fernando Alonso se v květnu zúčastní závodu Indianapolis 500. Spolupráci Alonso-McLaren-Honda-Andretti dohodl výkonných ředitel britského týmu, marketingový guru, Zak Brown. To, čím dokázal překvapit nešťastné fanoušky McLarenu, nejprve dvojnásobnému mistru světa nadhodil jako žert.

"Byl to žert, ve kterém bylo zrnko pravdy," vysvětloval včera Brown. "Před Austrálií jsem Fernandovi řekl: "Jednoho dne bychom spolu měli něco podniknout v Indy. Nadhodil jsem to, jen abych viděl jeho reakci. Řekl něco vtipného a já jsem to nechal tak. Pomyslel jsem si: "Návnada je na místě, teď je třeba čekat.

Ale když jsme se Fernandem a Éricem (Boullierem) a Hondou setkali v Austrálii, řeč se opět zvrtla na tohle téma. Byl to Fernando, kdo s tím začal. Řekl: "Honda má neuvěřitelně skvělou oválovou historii a mým snem je získat trojkorunu motorsportu (vyhrát VC Monaka, Indy 500 a 24 hodin Le Mans). O Le Mans jsem se už zajímal a rád bych s vámi šel do Indy.
"

Zbytek příběhu, který pokračoval během focení v Los Angeles, dořekl španělský závodník.

"Zak mi volal kvůli jiným záležitostem, ne kvůli tomuhle, a opět jsme začali mluvit o možnosti jet Indy 500. Tehdy mi úplně stačilo, že o tom McLaren uvažuje. Už ten závod párkrát vyhrál. Minulý rok jsem měl radost ze Zakova příchodu do týmu , ale ještě více mě potěšilo, když mi řekl o tomhle plánu. Jenže já měl na mysli závod v roce 2018 a teď mám pouze 55 dní do Indy 2017!"

Alonso prozradil, že rozhodující setkání, kterého se kromě něj zúčastnili jeho manažer Luis Garcia Abad, Brown a Boullier proběhlo minulý pátek v Číně a Alonso na nabídku kývl v sobotu dopoledne. Na dotažení detailů stačily další dva dny.

S hledáním místa pomohl Mark Miles, generální ředitel společnosti vlastnící Indianapolis Motor Spedway. Bylo třeba najít někoho, kdo se vzdá účasti a uvolní vůz s motorem Honda. Milesovi se podařilo přesvědčit Stefana Wilsona, bratra zesnulého Justina Wilsona, který tak prý učinil pro větší dobro série IndyCar. Alonso bude mít k dispozici soukromý testovací den a pak se bude účastnit květnových společných tréninků.

Zak Brown nevyloučil, že se z účasti v Indianapolis 500 stane tradice a časem McLaren založí i vlastní tým. To je ale hudbou budoucnosti. Podstatně aktuálnější otázkou je, kdo Alonsa zastoupí v Monaku. Jelikož to musí být jezdec s nárokem na super-licenci FIA, výběr není moc velký a za favorita je považován Jenson Button, který by si tak alespoň vyzkoušel jízdu v jednom z vozů nové, rychlejší generace a v Monaku se možná definitivně rozloučil se světem F1. Pokud bude chtít McLaren překvapit, pravděpodobně tak učiní během víkendu Velké ceny Bahrajnu, protože v úterý a ve středu by měl nováček možnost zúčastnit se společného testu týmů F1 a zvyknout si na vůz MCL32 na trati širší, než jsou ulice Monte Carla.