Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bottas: První z mnoha vítězství

Bottas: První z mnoha vítězství

Nový kandidát na mistrovský titul?

Sebastian Vettel a Lewis Hamilton vyhrávají závody a jejich týmoví kolegové jim “kryjí záda”? Po dnešku to už neplatí. Valtteri Bottas po souboji se Sebastianem Vettelem získal své první vítězství v F1 a přihlásil se do boje o titul mistra světa. Na zkušenějšího týmového kolegu po dnešku ztrácí 10 bodů.

"Bylo to moje první vítězství a věřím, že první z mnoha. Teď už vím, jak na to," řekl 27 letý Fin. "Odteď by už každý další závod měl být jen lepší. Chvíli to trvalo, více než 80 závodů, ale rozhodně to za to čekání stálo. Dlouhé učení stálo za to. Jsem samozřejmě velmi šťastný. Ani nedokážu popsat své pocity. Jako by to ani nebyla pravda. Je první a všechna ta práce, která do toho šla... Skutečně fantastické."

Rozhodujícím momentem byl start. Bottas se sice kvalifikoval až za obě ferrari, ale už na začátku prvního kola byl první a při jednozastávkové strategii se ocitl ve výborné pozici.

"Start z druhé řady tu není tak zlý. Měl jsem dobrý start, alespoň lepší než soupeři přede mnou a dostal jsem se na vnitřní stranu první zatáčky."

 

Vettel šetřil všechny síly, a také pneumatiky, na útok v posledních kolech, ale nikdy se nedostal dostatečně blízko. Bottas měl výborný závěr závodu, přestože pár kol předtím jsme ho viděli zablokovat kola.

"Před posledními koly jsem tým požádal o trochu rádiového klidu. Potřeboval jsem se cítit jako doma, kde se cítím příjemně a mám klid. Pomohlo mi to a soustředil jsem se jenom na jízdu."

Lewis Hamilton se do boje o vítězství vůbec nezapojil, neudržel tempo s vedoucí skupinkou.

"Byl to velmi náročný víkend. Ani si nevzpomínám na podobně náročný. Snad loňské Baku... Hlavně jsem nebyl dostatečně rychlý a nemohl vůz dotlačit tam, kam jsem potřeboval. Potom se začal přehřívat a nezbylo mi nic jiného, ​​jen se vozit na čtvrtém místě. Po pár kolech už nebylo nic, co bych mohl udělat.