Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Cosworth se připravuje na návrat v roce 2021

Cosworth se připravuje na návrat v roce 2021

Příští rok chce začít s vývojem motoru.

Cosworth je neodmyslitelnou součástí historie F1, ale v její současné podobě pro něj není místo. Ještě v roce 2011 byl dodavatelem motorů pro tři týmy včetně Williamsu. V roce 2013 už jeho motory používala pouze Marussia a předem se vědělo, že je to s nimi její poslední sezona. Končila éra atmosférických motorů V8 se zmraženým vývojem a velké automobilky investovaly strašné peníze do vývoje hybridních pohonných jednotek s turbem. To bylo absolutně mimo možnosti nezávislého výrobce motorů, v F1 již tak posledního svého druhu.

Nicméně rokem 2021 může začít další éra a zástupce Cosworthu bude součástí skupiny navrhující nová pravidla. Říká se, že F1 bude používat pohonné jednotky se dvěma turby, ale s jednodušším KERS a bez rekuperace tepelné energie.

"Řekl bych, že jsme dostali dostatečnou podporu ze strany stávajících týmů a diskuse s některými z nich nás přesvědčily, že bude dobré zapojit se do procesu. Čím více týmů, tím lépe. Ale máme pár ústních dohod o spojení s již existujícími týmy a další (nové) týmy by nám umožnily působit jako stabilní motorový partner," řekl generální ředitel Cosworthu Hal Reisiger.

"Vážíme si toho, že můžeme být součástí procesu. Rádi se do F1 vrátíme, pokud se pravidla ohledně motorů změní. Nevyhnutelně potřebujeme změnu v oblasti rekuperace tepelné energie, protože to je nejdražší a časově nejnáročnější část. Pokud F1 chce, aby v roce 2021 přišli noví dodavatelé, musí přistoupit ke změně v této oblasti. Byli jsme přizváni do pracovních skupin. S radostí jsme přijali, takže se zapojujeme do procesu a už se na něj těšíme."

Reisiger také řekl, že s konstrukcí motoru by měl výrobce jeho velikosti začít příští rok. Objevily se i návrhy, aby se s novými motory začalo jezdit už v roce 2020, ale to by s vývojem musel začít téměř okamžitě.