Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Většina týmů ignorovalo schůzku s FIA

Většina týmů ignorovalo schůzku s FIA

Je Max Mosley arogantní nebo pragmatický?

Spor mezi Ferrari a zbytkem týmů formule 1 vyvrcholil v pátek, kdy se měla uskutečnit schůzka šéfů všech týmů s FIA. V návaznosti na události nedávných dní (Ferrari se zavázalo formuli 1 a Ecclestonovi do 2012!) se však schůzky zúčastnili pouze maranellští. Předmětem diskuse měla být dlouhodobá budoucnost formule 1.
 
Šéf Ferrari Jean Todt, technický ředitel Ross Brawn a prezident FIA Max Mosley strávili dvě hodiny diskusí, nikdo jiný se k nim však nepřidal. Mosley uvedl, že to i tak byla cenná schůzka a vyslovil přesvědčení, že příště snad dorazí i ostatní. Další setkání je plánováno na 15.dubna v Paříži.
 
"Myslím si, že teď tak trochu trucují," uvedl směrem k médiím. "Otázkou je, zda-li budou trucovat i po Bahrajnu.
 
Devět týmů popudil přístup Ferrari k omezení testování a rozhodnutí nepostupovat společně s automobilkami připravujícími konkurenční sérii, která by mohla odstartovat od roku 2008. Týmy chtěly odložit schůzku až na 3.duben, tedy po Grand Prix Bahrajnu.
 
Stále častěji se přitom hovoří o tom, že FIA straní Ferrari. Italský tým je ikonou formule 1 a jediným subjektem, který ve výkladní skříni působí od jejího začátku v roce 1950.
 
Na setkání v Londýně měly týmy diskutovat opatření vedoucí ke snížení nákladů, ke kterým by mělo dojít od roku 2008, ne-li dříve. Concordská dohoda, která je základem formule 1, vyprší s koncem roku 2007.
 
"Vyměnili jsme si dnes velké množství cenných informací, pravděpodobně mnohem více než kdyby tady byly i jiné týmy,“ uvedl Mosley.
 
"Je mnohem jednodušší jednat pouze s jedním týmem…Měli jsme dnes to štěstí, že jsme mohli jednat s týmem, který demonstroval porozumění principů formule 1. Ferrari ví co znamená a stojí úspěch.
 
Mosley dal na vědomí, že FIA má volnost v definici nařízení platných od roku 2008.
 
"FIA definuje nařízení pro rok 2008, to je snad jasné," prohlásil Mosley.
 
"Čím dříve k nim dospějeme, tím lépe pro všechny. Čím dříve se to lidé dozvědí, tím méně budou změny stát. Děláme přesně to co bychom měli dělat – vést konzultace s týmy. Nemusíme získat jejich souhlas. Dnešní schůzka byla naplánována za účelem konzultací. Pokud nestojí o konzultace, tak je to jejich problém.
 
Modifikovaná Concordská dohoda pro roky 2008 až 2012 je prý navržena. Ferrari se s FIA a Berniem Ecclestonem minulý týden dohodlo na prodloužení svého působení v sérii nesoucí jméno Formule 1.
 
Angličana prý nezajímají plány automobilek na založení vlastní série Grand Prix World Championship ani riziko rozdělení sportu na dvě série.
 
"Nelze to brát vážně," říká Mosley.
 
"V tuto chvíli je pro ně velmi jednoduché láteřit a supět. Nakonec skončí všichni s námi… v roce 2008. Vše se vyřeší samo.
 
Mosley uvedl, že se s Ferrari dohodl na několika technických opatřeních (více viz Max Mosley vidí budoucnost ve snižování přítlaku). Radikální návrh na omezení platů jezdců a věkovou hranici týkající se týmových dvojek však zcela podle očekávání neprošel.