Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

McLaren si vytvořil zásobu neporouchaných motorů Honda

McLaren si vytvořil zásobu neporouchaných motorů Honda

Ne každá výměna pohonné jednotky byla nutná

Když McLaren v posledních týdnech oznamoval výměny pohonných jednotek Honda za nové, nebyl zcela upřímný. Jaksi zapomněl dodat, že občas vyměnil i pohonnou jednotku nebo její část, které nic nebylo. Nedělal to ale z trucu ani z rozmaru, ale pohonné jednotky odkládal bokem, aby je mohl beztrestně používat v závěru sezony, kdy soupeře stíhají poruchy jejich starých motorů, nebo jedou se sníženými otáčkami. V Brazílii se to vyplatilo, Fernando Alonso získal 4 body za osmé místo a dobrý výsledek se očekává i v Abú Zabí.

"Předem jsme si odpykali pár trestů, abychom ochránili Brazílii a Abú Zabí. Použili jsme hodně motorů, pouze abychom si byli jisti, že zde budeme mít neunavené díly," prozradil webu Motorsport Éric Boullier, závodní ředitel McLarenu.

"Potřebovali jsme nějakou výhodu, proto jsme se rozhodli šetřit kilometry. V Mexiku jsme byli konkurenceschopnější, než jsme očekávali, a Brazílie byla také dobrá. Je dobré mít bezproblémový víkend."

Boullier zároveň Alonsa pochválil za skvělý výkon. V době, kdy jsme si mysleli, že chce stůj co stůj zaútočit na domácího Felipeho Massu, bývalého týmového kolegu, se ve skutečnosti pouze snažil dostat do jeho DRS zóny. Bez ní by se na koncích rovinek nemohl ubránit Sergiu Pérezovi, jenž tuto dvojici dohnal v posledních kolech závodu.

"Zvládl to bravurně. Energii z baterie vypínal, když byl v místech, kde nebyla nezbytná. Pak mu více zbylo na rovinky. Snažil se to co nejvíce ovládat ručně a dokázal to. Plánem bylo zůstat v DRS vzdálenosti od Massy. Museli jsme bránit pozici a toto byl jediný způsob."