Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Wehrleinovy šance jsou maličké, přiznává Wolff

Wehrleinovy šance jsou maličké, přiznává Wolff

Favoritem na místo u Williamsu je Kubica

V minulých dvou letech Toto Wolff nejednou mluvil o mladých hvězdách budoucnosti, přičemž do této generace měli patřit Max Verstappen, Lance Stroll, Pascal Wehrlein, Esteban Ocon i Stoffel Vandoorne. Jenže Wehrlein letos, zdá se, z tohoto seznamu vypadl a Velká cena Abú Zabí 2017 byla pravděpodobně jeho poslední v F1. Je pravda, že ve voze Sauberu získal 5 bodů, což je o 5pět více, než má na kontě jeho týmový kolega Marcus Ericsson, ale ani to nestačilo k tomu, aby mu některý ze šéfů týmů poskytl místo i v příští sezoně.

Německého jezdce dovedl do F1 Mercedes, kterému vybojoval titul v DTM. Loni v prosinci se o něm mluvilo jako o možné náhradě za Nika Rosberga v továrním týmu. Jenže po roce je všechno jinak, místo v Mercedesu dostal Valtteri Bottas, z juniorů Mercedesu více zaujal Ocon, v mládežnických sériích se daří Georgi Russellovi, takže Wehrlein je u německé automobilky pod tlakem. Přitom ze Sauberu ho vytlačili junioři Ferrari, které se švýcarským týmem opět navazuje užší spolupráci. Prakticky je volná již pouze jedna závodní sedačka v týmu Williams, ale šéf Mercedesu si nemyslí, že ji dostane Wehrlein.

"Myslím, že mohu říci, že Williams se prioritně soustředí na Roberta (Kubicu)," prozradil v Abú Zabí Wolff. "Robert si podle mě zaslouží, aby mu Williams dal šanci a Pascal s tím teď nemůže nic dělat. Existuje maličká šance, že se Robert neukáže v dobrém světle (tento týden, v posezonním testu na okruhu Yas Marina), ale to mu nikdo z nás nepřeje. Vlastně ho všichni povzbuzujeme, takže jsem rozpolcený. Pro F1, Roberta i Williams by bylo skvělé, kdyby podal dobrý výkon, ale na druhé straně je to Pascalova poslední šance a on je náš junior. Uvidíme, jak se to vyvine."


Wolff ale už nějaký čas netají, že na podporu Wehrleina má již vyhrazené pouze velmi omezené zdroje.

"Nemyslím si, že bychom měli Pascala tlačit k některému z našich (motorových) zákazníků. Respektování toho, že tým si chce vybrat nejlepšího dostupného jezdce, patří k základům F1 a já akceptuji, že Williams a Force India dělají vlastní rozhodnutí. Nechci do toho zasahovat."

Wehrlein by mohl dostat aspoň práci testovacího jezdce Mercedesu, jenže to se Wolffovi také nezamlouvá. Možná i proto, že to místo má patřit Russellovi, aby začal sbírat zkušenosti. "Mohl by to místo dostat, ale nemyslím si, že by to stačilo."

Wehrlein by tedy měl závodit, jenže kde? Spekulovalo se o návratu do DTM, kde Mercedes čeká poslední sezona, jenže Wolffova odpověď je opět "nejspíš ne".

"Soustředíme se na plán A a budeme čekat. Pokud to nevyjde, poohlédneme se po jiných možnostech. Zatím není nic vytesáno do kamene. Nejsem si jistý, zda by bylo logické vrátit se do DTM, protože tam už vyhrál. Musíme si rozmyslet, zda chceme vzdát snahu o kariéru v monopostech. Nakonec je to o jeho jezdeckých schopnostech. Lidé vědí, že Pascal má co nabídnout. IndyCar, Super Formule nebo jiný vůz, všude by byl silný."

Wehrlein v Abú Zabí přiznal, že se ohledně jednání snaží být proaktivní a že by se nedivil, kdyby Wolffovi jeho telefonáty už lezly na nervy.