Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Petra Saubera bolelo vidět svůj tým úplně vzadu

Petra Saubera bolelo vidět svůj tým úplně vzadu

Patří přinejmenším do středu pole!

Peter Sauber už nemá na tým Sauber, který sám založil a dostal ze závodů do vrchu a mistrovství světa sportovních vozů až do formule 1, žádné vazby. Tedy kromě emocionálních. Nevlastní ho a nezastává v něm ani žádnou čestnou funkci, ale samozřejmě je mu líto, že loni skončil poslední a rychlostně se často pohyboval ve vlastní, nejnižší lize.

"Je to bolestivý pohled. Měli bychom být alespoň ve středu pole a podle mě můžeme být," věří Sauber.

Sauber prodal většinový podíl ve svém týmu již krátce po vstupu do F1. Nejprve vlastnili šedesát procent jeho hlavní sponzoři, pak tento podíl koupilo BMW a Sauber mu prodal dalších dvacet procent.  Tým se přejmenoval na BMW Sauber a Švýcar v něm působil už jen jako poradce. BMW ale dlouho nevydrželo a Sauber s Monishou Kaltenbornovou, bývalou šéfkou právního oddělení, stáj koupili zpět, přestože neměli finance na její rozvoj. Nyní je v rukou investiční skupiny Longbow.

"Už jsem opravdu chtěl odejít a nebylo to ani moc těžké, protože poslední dva roky byly velmi náročné. Přežít jako ekipa ze Švýcarska v F1 je v podstatě mise bez naděje na úspěch, ale dnes je Sauber čtvrtým nejstarším týmem, hned po Ferrari, McLarenu a Williamsu."

Longbow koupila i právo používat ochrannou značku Sauber a tým nepřejmenovala. Tedy až do nedávna, protože tým získal titulárního sponzora a jeho celé jméno zní Alfa Romeo Sauber F1 Team. Že by se týmu začalo říkat Alfa Romeo místo Sauber, však prý nehrozí.

"Nevěřím tomu. Možná jedině v Itálii, což by nebylo zlé, protože Alfa Romeo je značka, schopná vyvolat nadšení. Ale nemyslím si, že jméno Sauber bude zatlačováno do pozadí. Přidání Alfy Romeo do našeho názvu je projevem velkého uznání a tým může těšit, že za tím celým stojí Sergio Marchionne, protože v automobilovém průmyslu má reputaci velmi úspěšného člověka."