Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ecclestone nechápe zrušení Grid Girls

Ecclestone nechápe zrušení Grid Girls

Williamsová a Lauda na opačných stranách barikády

Grid Girls, krása nebo zlo? Je jejich vyhazov z F1 přizpůsobením se současnému světu, nebo ukázkou přehnaného puritánství? Názory se extrémně různí.

Mezi prvními se ozval Bernie Ecclestone, podle kterého byly grid girls stále důležitou součástí show.

"V zemi se rozmáhá pruderie," citují 87letého bývalého bosse F1 britské noviny The Sun. "Grid girls by neměly být zakazovány, protože jezdci i diváci je mají rádi a nikomu nepřekážejí. Tyto dívky byly součástí show. Nechápu, čím by mohlo dobře vypadající děvče stojící s jezdcovým číslem před vozem F1 někoho urážet.

Vždycky bývaly pěkně oblečené. Ani Rolex a Heineken by neakceptovaly dívky, za které by se pak musely stydět. Můžeme zapomenout na nesmysly o tom, zda existují ženská a mužská zaměstnání. Podle mě jsme všichni stejní, ale bylo to součástí show. Dívky u jezdců byly součástí přípravy na show, součástí gradace napětí."

S Ecclestonem nesouhlasí například ředitel okruhu Silverstone Stuart Pringle, podle kterého byly grid girls pozůstatkem dob dávno minulých.

"Z celého srdce podporujeme rozhodnutí F1 skončit s využíváním grid girls. Je to zastaralá věc, která do současného sportu nepatří," řekl pro BBC.

Několik bývalých grid girls F1 se ozvalo, že je feministky posílají na úřad práce.

Lucy Stokesová: "Miluji svou práci. Jsem respektována, dobře placená a hrdá, že mohu reprezentovat tým. Není správné nechat feministky posuzovat naši práci, protože spoustu žen připravují o práci."

Sophie Wrightová: "Feministky berou ženám práci..."

Lauren Jadeová: "Kvůli feministkám přicházíme o zaměstnání! Byla jsem grid girl osm let a nikdy jsem z toho neměla špatný pocit. Miluji svou práci, jinak bych ji nedělala! Vždyť nás nikdo nenutil! Je to naše rozhodnutí!"

Rebecca Cooperová: "Neuvěřitelné, že bojovnice za práva žen nám říkají, co bychom měli dělat a co ne."


Modernizaci F1 s úsměvem podpořila její mladá konkurentka Formule E.

"S radostí vítáme F1 v 21. století! Formule E přestala jejich služby využívat loni, jen jsme neměli potřebu dělat kolem toho velký rozruch," řekl její mluvčí. "Nasadili jsme nový koncept, posíláme tam grid kids a v budoucnu možná zapojíme i mladé jezdce z motokár."

Ve stejném duchu se vyjádřil Gerard Neveu, ředitel WEC, která grid girls nevyužívá od roku 2015: "Pro mě jsou již minulostí."

A neshodnou se ani šéfové týmů F1. Podle Nikiho Laudy někdo rozhodl proti ženám v F1.

"Je to rozhodnutí proti ženám. Muži rozhodli o ženách. Nepřinese to nic dobrého F1 a už vůbec ne ženám. Jak mohou být tak hloupí? Zbláznili se?"

Jenže Claire Williamsová to vidí úplně jinak.

"Musíme jít s dobou. Dá se říci, že vlastníci F1 zaujali jasné stanovisko. Toto přes noc nevyřeší problém s nedostatečným zastoupením žen v motorsportu, ale věřím, že to může být krok správným směrem."