Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Vybraná společnost ve vytrvalostní části Blancpain GT

Vybraná společnost ve vytrvalostní části Blancpain GT

Představení 26 zájemců o hlavní třídu

Když v roce 2011 představila společnost SRO vytrvalostní šampionát Blancpain Endurance Series, v poli více jak tří desítek vozidel bylo pouze jedenáct obsazených profesionály. Rychle stoupající prestiž šampionátu se zprvu projevovala nárůstem počtu účastníků až na dvojnásobek původního stavu.

Během následné stabilizace, kdy se na dráze utkávalo pět až šest desítek soutěžících, získávala postupně mezi třemi kategoriemi (profesionální, smíšené, amatérské) navrch ta nejprestižnější. V loňském roce v ní bojovalo až 32 soutěžících, přičemž se vzrůstajícím počtem výrobců GT3 by tento trend nejspíše pokračoval dále.

Průvodním jevem byl odliv méně zdatných pilotů ze šampionátu a s ním související pokles počtu účastníků v nižších třídách. Pro zachování charakteru šampionátu přistoupila SRO v nadcházející sezoně k omezení míst na roštu pro zájemce bojující v celkovém hodnocení (respektive profesionály) na 26 vozů. Učinila tak publikováním seznamu zástupců jedenácti výrobců z řad týmů.

Pět míst se podařilo záskat Lamborghini (3x Grasser, Lazarus a Attempto) a značce Mercedes-AMG (2x Strakka, Black Falcon, Akka ASP a SMP Racing). V posledním případě budou Rusové využívat servisních služeb týmu Akka ASP. Se čtyřmi automobily následuje Audi (2x Belgian Audi Club Team WRT, 2x Sainteloc).

Řada dalších výrobců bude reprezentována dvojicí vozidel: Aston Martin (R-Motorsport), Bentley (M-Sport), BMW (Rowe) a nově příchozí Lexus (Emil Frey). Jediného zástupce bude mít Ferrari (AF Corse), McLaren (Garage 59), Nissan (RJN Motorsport) a Porsche (Manthey).