Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Blancpain GT World Challenge

Blancpain GT World Challenge

Představení nového projektu a další novinky SRO

Během závěrečného podniku Blancpain GT Series na okruhu u Barcelony doplnil Stéphane Ratel chybějící informace k dříve představenému projektu o nejlepší zákaznický program GT. Zároveň byly zveřejněny další podrobnosti k sezoně 2019 a připomenuty zbývající letošní podniky (finále GT4 na Hockenheimringu, IGTC Laguna Seca a Pohár národů GT).

Blancpain GT World Challenge

Hlavním tématem bylo rozšíření možností stávajících šampionátů s krátkými závody, pořádaných společností SRO, zařazením do nového projektu GT World Challenge. Ten je doplněn názvem dlouholetého titulárního sponzora, švýcarského výrobce luxusních hodinek Blancpain.

Nynější série Blancpain GT Series Sprint Cup, BGTS Asia a nejnovější přírůstek v podobě Pirelli World Challenge čekají v příštím roce změny názvu. Pojítkem pro uvedené série bude název Blancpain GT World Challenge, doplněný dle místa konání o název kontinentu. Jednotlivé série budou mít i nadále zachovánu svoji samostatnost. Začlenění pod jednotící název přinese ovšem některým účastníkům možnost být klasifikování ve více seriálech.

Dle vzoru Intercontinental GT Challenge, kde se ve vybraných vytrvalostních závodech nabízí výrobcům možnost utkat se prostřednictvím místních stájí o „světovou“ trofej, budou v tomto případě bodovat automobilkami určení závodníci. Nejedná se o příležitost pouze pro tovární piloty, ale pro všechny jezdce včetně ryzích amatérů.

Každý výrobce má možnost určit celkem dvanáct pilotů, přičemž pro každý z šampionátů bude vyhrazena třetina z tohoto počtu. V každém mistrovství si tak může výrobce vybrat čtyřčlennou skupinu zahrnující jednoho „platinového“, „zlatého“, „stříbrného“ a „bronzového“ pilota, kteří budou přispívat do klasifikace BGTWC.

Změny pravidel v BGTS

Pro účastníky seriálu Blancpain GT Series bude nově platit zákaz soukromých testů v průběhu sezony. Na oplátku SRO nabídne rozšíření stávající nabídky oficiálních testů (Paul Ricard, Spa) až na pět seancí.

Úpravy čekají také závod 24 hodin ve Spa. Pět minut trvající technickou zastávku bude možné odbýt kdykoliv, nejen mezi dvanáctou a patnáctou hodinou závodu.

Jak bylo sděleno již ve Spa, počet účastníků krátkých závodů bude omezen na 26. Nyní přibyla možnost startu pro dva příležitostné soutěžící v každém podniku v případě překročení limitu.

Zveřejněny byly také připravované změny u povinných zastávek. Z bezpečnostních důvodů mohou mechanici v jednu chvíli nést pouze jedno kolo. Kvůli snaze o přilákaní amatérů bude pro účastníky třídy AM Cup (případně pro smíšené posádky) stanoven minimální čas strávený v boxové uličce. Soutěžící v celkovém hodnocení (profesionálové) i jeho doplňkové klasifikaci (Silver Cup) mohou zastávku provést co nejrychleji, tak jako dosud.

Mozaika dalších novinek

SRO doplnila chybějící termín závodu Intercontinental GT Challenge na okruhu Laguna Seca, jenž se uskuteční ve dnech 30. – 31. března 2019. Bude se jednat o druhý podnik pětidílného mistrovství.

Účastníkům s technikou GT4 se nyní naskýtá příležitost účastnit se vytrvalostního pět hodin trvajícího závodu na okruhu Spa-Francorchamps. Ten bude součástí Speedweeku ve dnech 19. -20. července a nahradí současný formát dvou hodinu trvajících závodů.

O „novou“ třídu GT2, která bude součástí amatérského Blancpain GT Sports Clubu, projevilo zájem již šest výrobců.