Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Miami bude hlasovat o velké ceně

Miami bude hlasovat o velké ceně

Druhý závod v USA na obzoru

New York, Los Angeles, Monte Carlo nebo Miami. O těchto čtyřech velkých, unikátních a celosvětově známých městech mluvili majitelé Liberty Media, když po odkoupení F1 oznámili plán posílit přítomnost F1 v USA. S posledním jmenovaným městem mezitím dosáhli největšího pokroku a o Velké ceně Miami již pár měsíců cvrlikají i vrabci na střeše. Dnes jsme se ale poprvé dočkali něčeho oficiálního, formálního potvrzení toho, že závod na jihu Floridy má velmi reálné kontury.

Bylo oznámeno, že příští týden ve čtvrtek 10. května se setká Miamská městská komise a bude hlasovat o tom, zda by se ve městě měl konat závod F1. Pokud bude po sečtení hlasů odpověď kladná, Stephen Ross, podnikatel v zábavním průmyslu, dostane pověření vyjednat s Liberty Media smlouvu na roky 2019 až 2028.

Samozřejmě se bude jednat o městský závod, proto by se v Miami mohlo jet už příští rok. Pro místní nebude uzavření silnic kvůli monopostům zcela novou zkušeností. Roky se tam vracela série CART a na její tradici se v roce 2015 pokusila navázat Formule E, ale neúspěšně.

V zákulisí se povídá, že Ross možná koupí veškeré vybavení boxové uličky a padoku od promotéra závodu v Baku, které prý udělá Miami místo v kalendáři, kde je již tento rok natěsnáno 21 závodů. To ale nezní pravděpodobně. Mezi Ázerbájdžánem a Liberty Media jsou třenice už od okamžiku, kdy Američané přebrali F1. Současné jednání o potvrzení závodu do roku 2025 musí být těžké, ale i bez něj je kontrakt platný do roku 2020, pokud se obě strany nedohodnou jinak.