Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jack Aitken: Je dobré mít v týmu silného soupeře

Jack Aitken: Je dobré mít v týmu silného soupeře

Rozhovor s nováčkem týmu ART

Jack Aitken je jedním z řady letošních nováčků formule 2. Loni se svým týmovým kolegou Georgem Russellem svedl bitvu o titul v GP3, a nutno dodat, že to na konci sezony mezi oběma piloty dost vřelo. Titul sice Jack nakonec nezískal, ale do dormule 2 se stejně jako Russell dostal. Opět do týmu ART a opět s  Russellem jako týmovým kolegou…

A dvojici nováčků se opravdu daří. Mají na svém na svém kontě podiová umístění i vítězství. Vrchol přišel před dvěma týdny v Barceloně, kdy každý ovládl po jednom závodě.

Byl pro tebe  přechod z GP3 do formule 2 obtížný?
Zatím to příliš náročné nebylo. Program víkendů je v obou sériích dost podobné. Jen tu funguje odlišná strategie. Je docela zajímavé zvládat zastávky v boxech a změny mezi dvěma směsmi pneumatik. Je to výzva, ale zatím se mi daří v tomto ohledu docela dobře. Taky máme v kalendáři tratě, které v GP3 nenajdete, jako Bahrajn a Baku. Což je poměrně náročné, ale zatím také dobré.

Jsi spokojený s tím, že se George Russell letos opět stal tvým týmovým kolegou?
Ano, jsem s tím spokojený. Vždy je dobré mít v týmu silného soupeře, protože se můžete navzájem posouvat vpřed. Loni byl ART s našimi výsledky spokojen. I teď je naše spolupráce s Georgem [Russellem] výborná, pracujeme opravdu dobře s autem a i tým odvádí kvalitní práci. Takže doufám, že budeme s Georgem bojovat vepředu a získáme co nejvíc bodů.
 
Jak vzpomínáš na své premiérové závody v Bahrajnu a Baku? 
Docela v dobrém. V kvalifikacích i závodech jsme byli rychlí. Jen jsme v obou případech měli pomalejší začátky víkendu během volných tréninků. Bylo to kvůli různým problémům a technickým poruchám. Snad se tomu do budoucna vyvarujeme. Je dobré začínat ze silnější pozice již od tréninku. V Baku jsme byli opravdu velmi rychlí, v druhém závodě nejrychlejší. 

V Barceloně jsi v neděli získal své první vítězství ve formuli 2. S Russellovým prvním místem v sobotu to byla dvě vítězství pro ART během jednoho víkendu…
Ano, byl to skvělý úspěch pro tým. Opět jsme ukázali, že můžeme mít opravdu vysokou závodní rychlost. Stejně jako v Baku jsme byli opět nejrychlejším týmem. V sobotu jsem skončil sice trochu hůře [šestý], pro neděli jsme ale udělali pár opravdu pozitivních změn a ve sprintu to již bylo bezchybné.

Jaké jsou tvé cíle pro letošní sezonu?
Chci se pokoušet bojovat o vítězství tak často, jak jen to bude možné. Uvidíme, kde budu na konci roku. Pokud se budu moci ucházet o vítězství v šampionátu, bude to senzační, ale asi to budu brát závod po závodě.

Co považuješ za svou největší přednost, která by ti mohla pomoci vyhrát šampionát?
Asi schopnost se velmi rychle adaptovat. Být v jistém smyslu flexibilní. Nikdy totiž nevíte, co časem přijde a jaké budou nové tratě. Protože letos tu pro mě bude docela dost nových okruhů. Stále potřebuju poznávat auto, takže je důležité být adaptivní v každé situaci, která může přijít při cestě na vrchol.


Již tento víkend čeká Jacka Aitkena jedna z dalších pro něj doposud neznámých tratí, a to Monako. Jak se on i jeho soupeři s ní vyrovnají, budete moci sledovat již ve čtvrtek při kvalifikaci od 13.20 hodin. Hlavní závod, jak je v Monaku zvykem, se odjede v pátek od 11.30 hodin, sprint startuje v sobotu v 17.20 hodin.