Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Aitken se vrací do F2

Aitken se vrací do F2

V Monte Carlu a Baku nahradí Nanniniho

U stáje HWA Racelab dochází před druhým podnikem letošní sezony formule 2 v Monte Carlu ke změně jezdecké sestavy. Ve zbývajících podnicích už totiž neuvidíme Mattea Nanniniho. Ital měl letos původně za stáj závodit jak ve formuli 2, tak ve FIA F3. Jeho hlavní sponzor Celli Spa se ale nyní rozhodl přestat s podporou Nanniniho dvojitého programu a ve zbytku sezony se synovec bývalého pilota formule 1 Alessandra Nanniniho bude soustředit už jen na FIA F3. Při nadcházejících dvou podnicích formule 2 v Monte Carlu a Baku zaujme Nanniniho místo Jack Aitken.

„Když mě HWA požádalo, jestli bych jim v Monaku a v Baku nepomohl, byl jsem překvapen, ale zároveň velice poctěn. Jsou to dva z mých oblíbených okruhů a opravdu mi bude potěšením. HWA znám už z dřívějška, kdy jsem závodil proti nim. Vždy jsem si byl vědom toho, že jsou na vysoké úrovni. Těším se jak na návrat do formule 2, tak na spolupráci s HWA. Chci z těchto dvou víkendů dostat maximum,“ uvedl Aitken.

Šéf HWA Racelab Thomas Strick dodává: „Jsme nadšení, že jsme získali tak talentovaného závodníka, jakým je Jack. Díky svým bohatým zkušenostem s formulí 2 nám určitě hodně pomůže. Matteo se ve zbytku sezony bude soustředit na FIA F3. Na začátku sezony už v této sérii ukázal svůj potenciál (ve třetím závodě úvodního podniku v Barceloně skončil třetí a v šampionátu mu patří devátá příčka – pozn. red.). Nyní chceme jeho potenciál rozvíjet a nabídnout Matteovi co nejlepší podporu. Nyní je pro něj důležité postupně se rozvíjet a pravidelně dosahovat úspěchů.“

Jack Aitken si už zazávodil také ve formuli 1. Foto: Williams

 

Aitken působil ve formuli 2 už v období 2018-2020 u stájí ART Grand Prix (2018) a Campos (2019-2020). Za tu dobu vybojoval celkem čtyři triumfy. Z hlediska umístění v celkovém pořadí zažil nejúspěšnější sezonu v roce 2019, kdy obsadil páté místo.

Jeden závod už ale Aitken odjel i ve formuli 1. Při loňské Velké ceně as-Sachíru dostal šanci u Williamsu. U britské stáje zaskočil za Georgeho Russella, který ve zmíněném závodě nahradil u Mercedesu Lewise Hamiltona. Sedminásobný mistr světa tehdy nemohl startovat kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. U Williamsu působí stále jako rezervní jezdec. Současně letos závodí v seriálu GT World Challenge Europe s vozem Lamborghini Huracán GT3 Evo stáje Emil Frey Racing.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: HWA Racelab