Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ferrari podezřelé i z podvádění s dvojitou baterií

Ferrari podezřelé i z podvádění s dvojitou baterií

V Monte Carlu je pod drobnohledem FIA

Je prakticky jisté, že Mercedes se před víkendem Velké ceny Monaka u FIA informoval o legálnosti spalování oleje v systému turbodmychadla. Z takového obcházení pravidel podezřívá Ferrari, svého nejvážnějšího soupeře v boji o letošní Pohár konstruktérů i o mistrovský titul. Ukázalo se ale, že to není všechno. V padoku se už nějaký čas povídá, že Ferrari obchází i omezení, kvůli kterému hybridní motor nemůže z baterie vytáhnout více než 4 MJ energie za kolo.

Pokud je to pravda, opět by to mohlo být klasifikováno pouze jako obcházení pravidel, ne jako přímé podvádění, což je pravděpodobné i v kauze spalování oleje prostřednictvím turba. Scuderia používá řešení nazývané dvojitou baterií. Toto úložiště elektrické energie se může v podstatě chovat jako dvě baterie v jednom balení, což není zakázáno. Soupeři prý ale mají podezření, že v Maranellu byl objeven způsob, jak prostřednictvím tohoto řešení oklamat senzor FIA. Ta baterie Ferrari kontrolovala již v Ázerbájdžánu i ve Španělsku a má se za to, že tento víkend chce pokračovat v hlubším zkoumání prostřednictvím nového hardwaru. Ferrari ale přišlo s novým softwarem, který by měl se stoprocentní jistotou zabránit využívání nepovoleného množství energie (ke kterému tedy snad docházelo nedopatřením).

Toto Wolff z Mercedesu i Christian Horner z Red Bullu se v rozhovorech pro Autosport shodně vyjádřili, že FIA ​​určitě dělá svou práci dobře a zajistí dodržování pravidel.