Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

V Miami se vzmáhá odpor proti pořádání VC

V Miami se vzmáhá odpor proti pořádání VC

Radnice sází na dialog s obyvateli

Miamská samospráva by ráda měla desetiletou smlouvu o pořádání velké ceny F1 ve svém městě podepsanou do 1. července. Termín závodu byl předběžně stanoven na říjen 2019.

Jenže se dají očekávat těžkosti. A to přímo ze strany obyvatel floridské metropole. Všeobecné nadšení, kterým stoupenci podniku tak rádi operovali, tedy zřejmě nemá tak univerzální charakter.

Uzavírky komunikací a hluk, to jsou faktory, bez kterých se neobejdeme a které se dotknou života tisíců lidí,“ vysvětluje radní Joe Carollo, jenž F1 v Miami dostal na starost. „Určitě přijdou žaloby a my soudy s největší pravděpodobností prohrajeme,“ dodává s šokující otevřeností.

Vychází přitom z předchozích zkušeností. Majitelé ne právě laciných nemovitostí v lokalitě, kterou má vést okruh, jsou totiž extrémně citliví na narušování svého soukromí. Soustavným tlakem se jim podařilo dosáhnout uzavření nočních klubů v oblasti a dokonce vyštípali i e-prix formule E (na snímku), která se zde jela v roce 2015 poprvé a naposled. Navíc další nápor chystají rovněž ekologičtí aktivisté. Už teď se v místním tisku objevují velké protestní inzeráty.

Starosta Francis Suarez proto raději sází na dialog: „Obyvatelé jsou naši šéfové, proto se musíme s jejich námitkami vypořádat. Za pozitivní signál považuji, že dvě jejich velká sdružení sice mnohé záležitosti kolem VC kritizují, obecně ji nicméně považují za dobrou věc.