Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Tým Force India šokovala výpočetní síla konkurence

Tým Force India šokovala výpočetní síla konkurence

Jejich CFD pracuje dvakrát rychleji

Technický ředitel Force Indie Andrew Green se podělil o myšlenky, které ho napadly, když týmy F1 před časem s FIA řešily důležitou otázku. Šlo o to, zda zjednodušení okrajů předních přítlačných křídel usnadní jízdu vozů v závěsu natolik, aby to stálo za ty miliony, které bude muset každá stáj investovat do vývoje nové aerodynamiky.

Nápad získal potřebnou podporu a dnes už je změna zavedena v technických pravidlech F1 pro rok 2019. Green téměř nevěřil vlastním očím, když viděl spoustu přesných dat z CFD, kterými mohly argumentovat nejbohatší týmy. Celý výzkum přitom trval jen pár dní, neboť návrh na změnu přišel jen krátce před termínem, po kterém se už pravidla mohou měnit pouze se souhlasem všech deseti týmů.

"Data byla anonymní, ale mohli jsme se na ně podívat. Jejich stupeň podrobnosti, na který se některé týmy dostaly za tak krátkou dobu, je neuvěřitelný," řekl Green. "My jsme za dva týdny sotva nakoukli pod povrch. Udělali jsme, co bylo v našich silách, a o výsledek se podělili s FIA. Pak jsme viděli, s čím přišly jiné týmy. Když jsem se na to díval, hlavou mi problesklo: Božínku, na toto bychom my potřebovali alespoň měsíc. S tímhle nemáme jak soupeřit. Neuvěřitelné, kolik toho některé týmy mohou stihnout za tak krátkou dobu. Nemohu si pomoci, musím jim to závidět."

V tomto případě prý nejde o nic jiného, ​​než o peníze, které mohou velké týmy investovat do hardwaru, softwaru a lidských zdrojů.

"Kdybychom měli dvakrát tolik lidí, zvládli bychom totéž," dodal Otmar Szafnauer, provozní ředitel týmu.