Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari nesouhlasilo - Minardi nemůže startovat

Ferrari nesouhlasilo - Minardi nemůže startovat

"Jean Todt mi řekl, že jej můj problém nezajímá."

"Nyní [středa odpoledne australského času] je situace taková, že Minardi startovat nebude, protože Jean Todt [šéf Ferrari - pozn. autora] naši žádost zamítl," cituje šéfa Minardi Paula Stoddarta magazín AtlasF1.

Právě souhlas Ferrari (a všech ostatních soupeřů Minardi) je potřeba k tomu, aby Minardi mohlo nasadit loňské vozy odpovídající novým bezpečnostním pravidlům, ne však již technickým, neboť na stavbu nového vozu nebyl dostatek času a prostředků. Dodavatel motorů Cosworth, který se rozhodl formuli 1 opustit, se navíc pro letošek s Minardi dohodl příliš pozdě na to, aby Minardi stihlo auto připravit dříve než pro Grand Prix San Marina. Minardi nemá prostředky na to, aby zahájilo vývoj vozu na risk dříve, než je situace ohledně technických regulí jasná.

Všechny týmy vyjma Ferrari souhlasily.

"Řekl mi, že je to záležitost FIA, ale není a on to ví," řekl Paul Stoddart. "FIA si potřebuje být jistá, že je auto bezpečné, ostatní týmy musí souhlasit, že můžeme startovat s autem neodpovídající technickým předpisům. To jsou dvě zcela odlišné věci řídící se dle zcela jiných postupů."

AtlasF1 dále uvedl, že FIA Stoddartova slova potvrdila.

"Zaprvé, auta musí projít vstupní kontrolou a odpovídat požadavkům FIA. Zadruhé, všichni soupeři musí souhlasit se startem vozu, které je v rozporu s technickými regulemi. Co bude dříve je úplně jedno, obé musí být schváleno ještě před tím, než auto vyjede na trať," cituje AtlasF1 FIA.

"Osobně si nedokážu představit větší katastrofu v oblasti public relations než zakázat slabochovi startovat v jeho domácím závodě," řekl Paul Stoddart. "Jean Todt mi řekl, že bude v Melbourne v pátek a že jej můj problém nezajímá.

Nehodlá to ani někomu ve Ferrari předat, aby to řešil. Není to sportovní problém, ale politický."

Paul Stoddart se chystá celou věc s představením nových pravidel předat soudu. Podle něj byla zavedena ne zrovna v zájmu bezpečnosti a tudíž jsou neplatná. Ani to mu však nepomůže ke startu do desáté Grand Prix Austrálie.