Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Norris není pro nikoho k mání

Norris není pro nikoho k mání

Brown: Investovali jsme do něj už příliš mnoho

Lando Norris je v současnosti hodně horkým zbožím na trhu F1. O osmnáctiletého nadějného mladíka se zajímají už i stáje F1.

Naposledy se jeho jméno objevilo ve spojitosti s možným vyhazovem Brendona Hartleye z Toro Rosso. Helmut Marko nepopřel, že lidé od Red Bullu projevili snahu získat talentovaného teenagera jako náhradu.

Věc ztroskotala na zásadní překážce, spočívající ve smluvní vázanosti Norrise k McLarenu. Jeho šéf Zak Brown sice zpočátku jevil jistou ochotu svého svěřence „zapůjčit“, potom ovšem rychle obrátil. Uvědomil si totiž, že Norris by de facto posílil konkurenční výchovný program. Veškeré prostředky, které do jeho přípravy byly dosud vloženy, by tak vyletěly oknem.

Lando bezpodmínečně zůstane u nás,“ tvrdí nyní nekompromisně Brown. "Jeho služby poptávaly dokonce tři subjekty. Jejich nabídky byly lákavé. Znamenalo by to ale, že od nás odejde. To nepřipadá v úvahu, o tom nehodláme jednat. Přece jsme do něj neinvestovali proto, aby z toho pak profitoval kdovíkdo. A upřímně řečeno, nedovedu si ani představit, že by si ho někdo převzal, pečoval o něj a pak nám ho zase vrátil.

Že by bylo tajemství budoucího Norrisova angažmá odhaleno?

Brown si je ovšem dobře vědom toho, že pro další Norrisův rozvoj chybí McLarenu potenciál: „Nemáme žádný satelitní tým, což není oproti konkurenci právě ideální stav. FIA by si měla více všímat vlivových vztahů mezi jednotlivými účastníky F1. Nezávislost je dnes jen prázdný pojem.

Možná je ale poprask kolem tohoto „zázračného dítěte“ zbytečný. Dá se jen souhlasit s Brownovým názorem, že Norris by se měl letos v první řadě soustředit na F2 a v ní získávat zkušenosti, jichž má zatím pomálu.