Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aston Martin nemá s Hondou žádný problém

Aston Martin nemá s Hondou žádný problém

Jak může existovat Aston Martin Red Bull Honda?

Mnozí z nás byli překvapeni, když Christian Horner začal mluvit o očekáváních týmu Aston Martin Red Bull Honda, jak se stáj bude příští rok jmenovat. Formálně je vše v pořádku, celé oficiální jméno týmu začíná jménem titulárního sponzora (Aston Martin), pokračuje majitelem (Red Bull) a končí dodavatelem motorů (Honda). Jenže Aston Martin i Honda jsou automobilky, konkurenti, tak jak může existovat tým s takovým jménem? Odpověď je vcelku prostá. Aston Martin a Honda se navzájem nevnímají jako konkurenti.

"Je to jednoduché. Tým se (stále) jmenuje Aston Martin Red Bull Racing a FIA k němu standardně přidává jméno výrobce motoru," vysvětlil Andy Palmer, generální ředitel automobilky Aston Martin. "Ale buďme brutálně upřímní. Zatímco současné motory jsou oficiálně TAG, všichni vědí, že jsou to renaulty. A z tohoto úhlu pohledu, jaký je rozdíl mezi Renaultem a Hondou?

Aston Martin z obchodního hlediska nekoliduje ani s jednou z těchto značek. Proto se nás tahle změna jména nijak nedotkne. Podívejte, kdyby to měly být motory Ferrari, tak s tím bych už možná měl problém! Tam někde bude hranice. Ale naši zákazníci se nerozhodují mezi námi a automobily od Renaultu nebo Hondy. Takže je Honda větší problém, než Renault pod rouškou TAG? Upřímně, vůbec ne.

Věděli jsme o tom předem a v podstatě jsme souhlasili, aby se Red Bull vydal touto cestou. Ale aby bylo jasné, nemáme veto, jen jsme byli součástí rozhodovacího procesu a chceme vyhrávat. Takže když si Red Bull myslí, že mu tento krok prospěje, tak my jsme pro."

Ve skutečnosti tady malý závan konkurence je, a to kvůli druhé generaci modelu Honda NSX, který ale japonská automobilka v F1 nijak zvlášť neprezentuje. A vzhledem k tomuto novému spojení nejspíš ani nebude, alespoň ne s jezdci Red Bullu.