Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Strollova investiční skupina převzala Force Indii

Strollova investiční skupina převzala Force Indii

Novým šéfem týmu bude Szafnauer

Force India je zachráněna. Společnost FRP Advisory, fungující jako insolvenční správce, přijala v úterý nabídku na převzetí od investiční skupiny kolem kanadského miliardáře Lawrence Strolla.

Končí tak s definitivní platností éra Vidžaje Mallyi, jenž přijde o zbytek svého majetkového podílu. S největší pravděpodobností balí kufry i jeho prodloužená ruka u týmu Robert Fernley. Vedením stáje má být pověřen dosavadní provozní ředitel Otmar Szafnauer. „Konečně máme zajištěnou budoucnost a můžeme se soustředit na využití veškerého našeho potenciálu,“ uvedl v oficiální tiskové zprávě.

 

Novým séfem Force Indie má být Otmar Szafnauer

 

Novými vlastníky (celkem jich je sedm) se vedle otce Lanceho Strolla stali podnikatelé z nejrůznějších oblastí – módy, financí, telekomunikací i marketingu. Garantovali zachování všech 405 zaměstnaneckých míst a zejména splacení veškerých dluhů. To kvitoval s povděkem i zástupce FRP Advisory Geoff Rowley: „Nestává se často, aby byla nějaká firma takto zachráněna a okamžitě se stala solventní. Zájemců bylo více a jejich kvalita byla v mnoha případech úctyhodná. Všechny nabídky jsme důkladně prozkoumali.“

 

Lawrence Stroll přenesl svůj zájem z Williamsu na perspektivnější stáj

 

Proč vybrali právě tuto, pochopitelně Rowley neuvedl. „Po pečlivé analýze nakonec zůstal ve hře jeden velmi důvěryhodný projekt. Finanční prostředky na podporu týmu jsou již dnes k dispozici a další budou následovat. Pokud vše poběží hladce, očekávám zrušení insolvence do dvou nebo tří týdnů,“ dodal jen.

V souvislosti s prodejem Force Indie se hovořilo rovněž o dalších možných kupcích: výrobci energetických nápojů Rich Energy, americkém Andretti Autosportu, majiteli marketingové agentury Jeffu Mooradovi nebo ruském byznysmenovi Dimitriji Masepinovi. S kým FRP Advisory opravdu jednala, však není známo.

Spása pro Force Indii ovšem současně představuje těžkou ránu pro Williams, který přijde o mladého Strolla a tím i o jeden z posledních vydatných zdrojů peněz. Na pořadu dne je samozřejmě i otázka jezdeckého složení Force Indie (přesněji řečeno jejího nástupce) v příští sezoně.