Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Stroll dal za Force Indii 90 milionů liber

Stroll dal za Force Indii 90 milionů liber

Vážných zájemců bylo pět

Britský insolvenční správce FRP Advisory zveřejnil veškeré dokumenty, týkající se prodeje zadlužené stáje Force India. Vyplývá z nich, že konsorcium Lawrencea Strolla ji koupilo za 90 milionů liber. Jde zjevně o reakci na žalobu, kterou v této souvislosti podala společnost Uralkali ruského miliardáře Dimitrije Mazepina.

Dále vyšlo najevo, že v okamžiku vyhlášení insolvence, tedy 27. července, měla Force India na kontě směšných 270 tisíc eur a před sebou splátku daní za červenec. Momentální krizi vyřešila půjčka od sponzora BWT ve výši 5,6 milionu eur. Šlo nicméně o pověstné vytloukání klínu klínem.

Zvláště proto, že v srpnu musel na nutné platby tým sehnat dalších 10,8 milionu. Navíc vzniklo reálné nebezpečí, že klíčoví zaměstnanci budou přetaženi konkurencí.

FRP tvrdí, že od pořádku usilovala o zachování činnosti subjektu, nikoliv o rozprodej jeho majetku a aktivit. Prvotní zájem o něj projevilo dvacet uchazečů, seriózní nabídku předložilo pět. Výše uvedené podmínce ovšem vyhověl pouze Stroll.

 

Lawrence Stroll bude muset o svoji akvizici ještě bojovat u soudu

 

Jenže nakonec k právně korektnímu převzetí obchodních podílů nedošlo, protože se nepodařilo dospět k dohodě se skupinou indických bank, které jsou věřiteli předchozího majitele Vidžaje Mallyi. Proto se přistoupilo k plánu B, kdy za zmíněných 90 milionů liber odkoupili Stroll a spol. veškerý nemovitý majetek. Současně vyrovnali závazky vůči BWT. Právě skutečnost, že v tom okamžiku nebylo vypsáno nové výběrové řízení, napadá Uralkali ve své žalobě.

Na její projednání a vynesení rozsudku netrpělivě čekají ti, kterým někdejší Force India dluží. Patří k nim dodavatel motorů Mercedes (15 milionů eur) a firma Brockstone Sergia Péreze (3,5 milionu). Vůbec největší částku drze přihlásil Mallya – 179 milionů eur! Podle FRP ale po něm naopak zůstala sekyra ve výši 4,7 milionu eur.