Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Giovinazzi chce dokázat, že nepatří do simulátoru

Giovinazzi chce dokázat, že nepatří do simulátoru

Hrozí mu, že na něj svět F1 zapomene

Jak dobře se vám v paměti uhnízdil Antonio Giovinazzi, mladý italský závodník z juniorského programu Ferrari, jenž se v roce 2016 stal vicemistrem GP2? Kvůli zranění Pascala Wehrleina se na začátku roku 2017 nečekaně postavil na starty prvních dvou velkých cen sezony. Od té doby byl spojován se závodní sedačkou Sauberu i Haasu. Velmi dobře to vypadalo na konci minulého roku, když bylo jasné, že Ferrari dostane minimálně jednoho ze svých jezdců do týmu Alfa Romeo Sauber. Jenže to místo dostal o čtyři roky mladší Charles Leclerc, šampion F2. Strhl na sebe veškerou pozornost a nyní se o něm mluví jako o jediné možné náhradě za Kimiho Räikkönena.

Giovinazzi tak i tento rok tráví v roli testovacího jezdce Sauberu, pracuje v simulátoru Ferrari a zazávodil si pouze ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mansu, kde měl možnost jezdit s Ferrari třídy GTE. Pokud by se na starty velkých cen nevrátil ani příští rok, je zde velmi reálná hrozba, že na něj svět F1 zapomene úplně.

"Nejsem simulační jezdec, chci být v opravdovém závodním voze," řekl Giovinazzi Autosportu. "To je můj cíl pro příští rok. Chci svou šanci, chci, aby se zjistilo, zda jsem připravený. Chci všem dokázat, že jsem tu proto, že jsem dobrý závodník, ne že jsem dobrý simulační jezdec.

Považuji se za šťastlivce. Jsem třetím jezdcem Scuderie Ferrari, o čemž může spousta lidí pouze snít. Když jsem podepisoval smlouvu s Ferrari, splnil se mi sen. Nebýt na trati je samozřejmě velmi těžké, ale rok mohu čekat. Nyní čekám. Ale jak jsem řekl, chci dostat svou šanci a dokázat, že jsem se sem dostal díky tomu, že jsem dobrý jezdec."

Největší šanci by nejspíš měl na místo u Sauberu, v jehož voze letos absolvoval dva páteční tréninky, kdyby Leclerc skutečně přestoupil do Ferrari. Povídá se ovšem také, že Haas o Italovi uvažuje jako o možné náhradě za Romaina Grosjeana.