Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Druhým jezdcem Sauberu bude Giovinazzi

Druhým jezdcem Sauberu bude Giovinazzi

Ericsson jen rezervním a vývojovým pilotem

Ferrari prosadilo svoji vůli. Po boku Kimiho Räikkönena bude u Sauberu v příští sezoně získávat ostruhy ve F1 Antonio Giovinazzi. Na Marcuse Ericssona zbyl jen post rezervisty.

Těší nás, spolu s Alfou Romeo, že můžeme přivítat Antonia Giovinazziho, který převezme místo po Charlesu Leclerkovi,“ napsal v oficiálním prohlášení stáje, zveřejněním v dnešním odpoledni, její šéf Fréderic Vasseur. „Měli jsme možnost s ním spolupracovat už v minulosti a již tehdy ukazoval svůj značný potenciál.

Je tudíž zřejmé, že jde o naplnění dohody mezi Sauberem a Fiatem, na které se ještě podílel zesnulý nejvyšší představitel koncernu Sergio Marchionne. Příchod Räikkönena do Hinwilu byl opravdu jeho soukromou iniciativou.

 

Již brzy kolegové - Kimi Räikkönen a Antonio Giovinazzi

 

Pokud jde o Vasseurova slova o předchozí zkušenosti s dnes čtyřiadvacetiletým Italem, vztahují se k loňskému roku. Giovinazzi zaskočil za zraněného Pascala Wehrleina v úvodních dvou velkých cenách. V Austrálii mile překvapil dvanáctým místem, ale v Šanghaji po školácké chybě havaroval. Byly to dosud jeho jediné starty ve F1 a s tím potenciálem to tenkrát nebylo tak žhavé. Vasseur ovšem v té době ještě u Sauberu nepůsobil…

Co dále se praví v komuniké švýcarské stáje? „Toto rozhodnutí je významné především ve vztahu k projektu, v jehož rámci se Alfa Romeo po třicetileté přestávce vrací do F1. Spojení slavné značky a italského jezdce má svoji logiku, zvláště když si uvědomíme, že Giovinazzi s ní byl těsně svázán od útlého mládí. Naplňuje nás to hrdostí, protože v několika předchozích letech závodník z Apeninského poloostrova ve F1 chyběl.

 

Ericssona napřesrok už na startovním roštu velkých cen vídat nebudeme

 

Přesně řečeno, těch let (nepočítaje ovšem Giovinazziho loňské extempore) bylo sedm. Naposledy totiž tifosi mohli fandit Jarnu Trullimu a Vitantoniovi Liuzzimu ve VC Brazílie 2011.

Giovinazzi vzdal obvyklé díky všem, kteří se na jeho životním úspěchu podíleli, a slíbil, že bude bojovat ze všech sil.

Ericsson, jenž by si asi těžko hledal ucházející džob jinde, zůstává jako rezervní a vývojový jezdec.