Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Proč Alonso odmítl pět nabídek Red Bullu?

Proč Alonso odmítl pět nabídek Red Bullu?

Hornerova tvrzení mají mezeru

Hádka Fernanda Alonsa s Christianem Hornerem pokračuje. Šéf týmu Red Bull včera novinářům řekl, že Alonso si vymýšlí, když tvrdí, že mu Red Bull nabídl místo ve svém týmu, které se uvolnilo oznámením odchodu Daniela Ricciarda. Jedinou nabídku mu prý udělal v roce 2007, dlouho předtím, než se z Red Bullu stal špičkový tým a než se Sebastian Vettel vykrystalizoval jako první úspěšný produkt juniorského programu. Jenže Alonso našel v tomto tvrzení díru.

"Slyšel jsem, že včera řekl, že kontrakt mi nabídl pouze v roce 2007," řekl španělský závodník o Hornerovi. "Přitom loni v rozhovoru pro Red Bull TV řekl, že mi dal několik nabídek, a kdybych byl v roce 2009, 2011 nebo 2013 souhlasil, nejspíš bych už byl čtyřnásobným mistrem světa. Ale teď tvrdí, že jedinou nabídku mi dal v roce 2007. Takže určitě mluví pravdu. Co k tomu dodat?"

A Horner opravdu ještě na konci minulého roku mluvil o dalších rozhovorech s dvojnásobným mistrem.

"Chybělo málo a měli bychom Alonsa. S Helmutem jsme na konci roku 2008 zašli za jeho managementem a mluvili o dvouleté smlouvě, na roky 2009 a 2010," uvedl v listopadu 2017 v rozhovoru pro Motor Sport Magazine.

"Chtěl smlouvu pouze na jeden rok a my jsme trvali na tom, že buď dva nebo nic. Tušili jsme, že v dalším roce po něm půjde Ferrari. V polovině roku 2009 pak jeho management mě kontaktoval s tím, zda by Alonso mohl naskočit do rozjetého vlaku, protože by prý s našim vozem dokázal vyhrát šampionát. Pak jsme spolu ještě jednou mluvili na letišti ve Spa, mohl to být rok 2011 nebo 2012, ale nejserióznější bylo to první jednání, pak už tato šance zmizela," dodal Horner.


Alonso odpověděl i na otázku, proč nepřijal ani jednu z mnoha nabídek Red Bullu: "V roce 2007 jsem musel učinit těžké rozhodnutí, kam půjdu z McLarenu. Mohl jsem jít do Red Bullu, do Toyoty a nebo se vrátit do Renaultu. Vybral jsem si Renault, protože ten tehdy  byl jako moje rodina. Red Bull v roce 2007 nebyl moc dobrý, stejně jako Toyota.

V roce 2009 to byl velký stres, musel jsem se rozhodnout během čtyř dnů. Seriózně jsem mluvil s Ferrari, které jsem pokládal za nejbezpečnější volbu, nejlepší pro budoucnost. Stále jsem hrdý, že jsem se takto rozhodl. S křišťálovou koulí v ruce byste se možná rozhodli jinak, ale bez ní by v roce 2009 nikdo neřekl Ferrari ne.

V letech 2011 a 2013 to bylo spíše o tom, že (Mark) Webber neměl jistotu a kolem VC Belgie jsme absolvovali setkání. Jenže já byl šťastný ve Ferrari. Teď se prostě řekne, že jsme nevyhrávali, ale třikrát jsme byli na druhém místě. V roce 2012 jsme například zde přišli o titul, odstoupili jsme bez vlastního přičinění (Alonso byl po startu VC Belgie 2012 jednou z obětí řádění Romaina Grosjeana, na konci sezony měl o tři body méně než Sebastian Vettel).

Každou další nabídku jsem odmítl, protože jsem věřil, že příští rok už bude nejlepším týmem Ferrari. Nyní si už nemyslím, že moje další výzva se nachází ve F1. Dostal jsem několik nabídek, včetně té od Red Bullu, ale nejsou od vítězných týmů. Byl by to pouze příslib toho, že budu sekundu od pole position. Pro páté, šesté, sedmé místo se nedokážu tak nadchnout, jako pro výzvy čekající mimo F1."