Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedesu fingovaná zastávka v Monze u FIA prošla

Mercedesu fingovaná zastávka v Monze u FIA prošla

Whiting: Patří to k závodění

Mercedes v Monze opět blufoval a předstíral přípravu na zastávku. Jeho počínání se ovšem nesetkává s příznivým ohlasem, a to nejen u fanoušků Ferrari.

Ve 20. kole Velké ceny Itálie vyrazila parta mechaniků Mercedesu s novými pneumatikami před garáž. Když však Räikkönen, mající v té chvíli náskok 0,6 sekundy na Hamiltona, zabočil do boxové uličky, Brit zůstal na trati. Nachystaní borci se proto opět vrátili pod střechu.

Takovéto taktické hrátky ovšem odporují článku 28.12 sportovních předpisů F1. Podle něj se týmový personál na boxové komunikaci smí zdržovat pouze během práce na voze. Což rozhodně nebyl tento případ.

K žádnému postihu nicméně nedošlo. Ředitel velkých cen Charlie Whiting se totiž vyslovil pro volný výklad zákazu: „Měl jsem a mám pocit, že tohle k závodění patří. Samozřejmě není v pořádku, když mechanici postávají v uličce, aniž by skutečně došlo k výměně pneumatik. Jestliže tak ale nečiní každé kolo, je to tolerovatelné. Může skutečně jít o naplánovanou akci, která byla na poslední chvíli zrušena.

 

Odklad zastávky se Hamiltonovi vyplatil

 

Whiting současně zdůraznil, že opatření mělo v první řadě zvýšit bezpečnost a ne sešněrovat strategické plány jednotlivých stájí. Bylo ostatně přijato jako důsledek incidentu při VC Německa 2013 na Nürburgringu. Tehdy uvolněné kolo z auta Marka Webbera zasáhlo a zranilo televizního kameramana.

Také Toto Wolff samozřejmě vehementně popírá, že šlo o divadýlko: „Nebyla to nafilmovaná zastávka. Byli jsme připraveni, abychom dokázali zareagovat na Kimiho počínání. Pokud by pokračoval, přezuli bychom. A naopak. Mančaft proto holt musel být v pohotovosti.

Záměr nakonec vyšel, i když to zpočátku vypadalo na velkou minelu. Ve finiši ale sehrály čerstvější Hamiltonovy gumy rozhodující roli.