Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Renault varuje před rozmachem satelitních týmů

Renault varuje před rozmachem satelitních týmů

Bez nich již nebude možné vyhrát

Technický ředitel šasi Renaultu Nick Chester varuje před fenoménem satelitních týmů, který by mohl navždy změnit tvář F1. Prodávání a nakupování hotových vozů je nadále zakázáno, ale největší a nejmenší týmy našly způsob jak "úzce spolupracovat" prostřednictvím obchodování s mnoha částmi vozu spolu s motorem, pronajímání větrného tunelu i jiných testovacích zařízení a poskytování dalších služeb, ba dokonce i vzájemné výměny personálu.

Starosti to dělá především "střední třídě", kam můžeme kromě Renaultu zařadit ještě McLaren a snad také Williams, jehož budoucnost je ale i vzhledem k finanční situaci nejistá. Kromě nich jsou ve F1 velké týmy Ferrari, Mercedes a Red Bull a kromě nich Haas a Sauber různě kooperující s Ferrari, Toro Rosso propojené s Red Bullem a Racing Point značně technicky závislý na Mercedesu.

"Podle mě z tohoto bude velký problém, pokud to bude pokračovat i po zavedení rozpočtového stropu (plánovaného na rok 2021)," řekl Chester Motorsportu. "Nedovedu si představit, jak by pak mohl o tituly bojovat tým bez jedné nebo dvou satelitních stájí. Myslím, že FIA ​​a FOM by se na to měly dívat jako na závažný problém. Pokud se tuto věc nepodaří vymýtit, tak jednoho dne bude moci vyhrávat pouze tovární tým se dvěma satelity a ostatní nebudou moci na vítězství ani pomyslet.

Buď se musí zkrátit seznam věcí, které nejsou sledovány a týmy je tedy mohou sdílet, nebo je třeba všechny tyto díly unifikovat. V opačném případě bude model využívající satelitní týmy ohromně výhodný a pro ostatní už F1 nebude atraktivní.

Ideální situace je, když může o vítězství bojovat několik týmů. Chcete, aby v boji byly tovární týmy automobilek i silné nezávislé stáje. Ale pokud budou v poli satelitní týmy, tak existence nezávislých subjektů už nebude dávat smysl. Ze žádného satelitního týmu se nikdy nestane nezávislý, takže vpředu navždy zůstanou tři nejsilnější."

Chester dále vysvětlil, že po zavedení rozpočtového stropu by byla velká výhoda, kdyby tovární tým mohl část vývojových projektů zadávat satelitům a takto si vlastně zvětšit objem finančních i lidských zdrojů.