Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Odvolání Haasu se bude projednávat 1. listopadu

Odvolání Haasu se bude projednávat 1. listopadu

Obhajoba staví na nejasných předpisech a nedostatku času

Až do 1. listopadu bude u výsledků Velké ceny Itálie figurovat slůvko provizorní. Toho dne v Paříži zasedne odvolací soud FIA, aby vyřešil protest týmu Haas proti vyloučení Romaina Grosjeana z tohoto závodu.

Připomeňme si, že Francouzův monopost neprošel u technických komisařů kvůli nepředpisovým prvkům na podlaze. V důsledku toho přišel Grosjean o šesté místo a s ním spojených osm bodů. Brizanci celému případu dodává fakt, že se tak stalo na základě udání konkurenčního Renaultu. Tedy stáje, která s Haasem soupeří o čtvrté místo v Poháru konstruktérů.

 

Romaina Grosjeana letos ve F1 pronásleduje smůla

 

Šéf americké ekipy Günther Haas volí v této souvislosti slova opatrně: „Je to padesát na padesát. Nemůžeme předvídat, jak to dopadne, ani na konečný verdikt nemáme žádný vliv. Budu se spolu s našimi právníky a techniky snažit přesvědčit tribunál, že máme pravdu. Vycházíme z toho, a fakta nám to potvrzují, že vyloučení bylo neoprávněné.

Obhajoba Haasu je postavená na několika faktorech. „Lidé se budou ptát, proč kolem toho děláme takový rozruch. Na to odpovídáme: Jde tu o mnoho. Nejen o otázku, zda došlo nebo nedošlo ke zvýšení výkonu vozu, ale především o výklad technických předpisů, který nebyly v tomto bodě zcela přesně specifikovány. A také o čas. Jestliže se něco nařídí těsně před letní přestávkou, kdy musíme zavřít továrnu a dodavatelé nám nejsou schopní poskytnout potřebné díly, nebude to asi úplně v pořádku,“ tvrdí Steiner.