Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso vyloučil závodění ve WRC a formuli E

Alonso vyloučil závodění ve WRC a formuli E

V budoucnu se soustředí na velké závody

Fernando Alonso odchází z F1, oficiálně to oznámil a spekulace o jeho přestupu do Renaultu, Red Bullu či dokonce Ferrari tím skončily. Neodchází ale z motorsportu, takže zůstává zajímavou otázkou, za který tým nebo týmy bude příští rok závodit.

Dvojnásobný mistr světa prozradil, že v příští sezoně chce odjet více než tři závody, čili více než tři podniky "supersezony" WEC 2018-19, které připadají na rok 2019.

Hodně se mluví o tom, že chtěl odjet sezonu v IndyCar, což by mu i umožnilo sžít se s vozem a připravit si půdu pro dosažení jeho v současnosti největšího cíle, vítězství v Indy 500. Jenže je tu jedno jenže. Alonsovi by se líbilo v týmu Andretti, jenž se o něj staral i během loňské účasti v Indy 500, jenže Alonsa prý už Honda nechce vidět v závodním voze poháněném jejím motorem.

Co po F1 a WEC a mimo IndyCar ještě zbývá? Někoho napadlo, že by mohl jezdit WRC nebo alespoň prestižní Rallye Monte Carlo, která se jede na asfaltovém povrchu, případně by mohl nasednout do vozu čím dál populárnější formule E.

"Pikes Peak, Rallye Dakar, Rallye Monte Carlo... už jsem řekl, že do toho nepůjdu, protože musím respektovat své limity a na toto nemám talent. Vím, že mám své hranice, ale zároveň vím, že formule 1 je velmi, velmi malý svět. Všichni si myslíme, že tady je špička celého motorsportu, ale když jdete do jiné série, tak tam lidé ani neznají obličeje jezdců F1," řekl Alonso, zřejmě ovlivněn závoděním na druhé straně Atlantiku.

"Takhle to je a já chci pár následujících let strávit objevováním těchto sérií. O formuli E neuvažuji, protože je to velmi mladá série. Nemá tradiční velké závody, velké události.

Pohánějí mě výzvy a věci, které ze mě mohou udělat lepšího jezdce, lepší osobnost a dostat mé jméno do historie motorsportu. Nezávodím jen kvůli zábavě. A když jednou dobudete F1 a když ji pár let zvládáte jako své řemeslo, tak vás začnou přitahovat jiné série."

Alonso nevylučuje návrat do Daytony, nebo třeba Bathurst 1000. Přirozeně se nabízí NASCAR, kde by Alonso našel novou výzvu v podobě velmi specifického typu auta i v závodění na oválech v chumlu vozů natlačených na sebe. Nejvyšší série (Monster Energy Cup) je v USA a dalších zemích mimořádně populární, jezdí v ní místní špička a má i několik tradičních a prestižních závodů. Kromě toho je tu i marketingový aspekt, Alonsova módní značka Kimoa by z prezentace na americkém trhu chrochtala blahem.