Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Briatore ví, kde Vettel dělá chybu

Briatore ví, kde Vettel dělá chybu

Je příliš posedlý vítězením

Flavio Briatore už nějaký čas není součástí padoku F1 a odchodem Fernanda Alonsa, který ho má ve svém manažerském týmu, se přetrhne i jeho poslední spojení s tímto světem. Historie si však bude pamatovat, že jako šéf týmu byl při dvou Alonsových titulech v Renaultu i při dvou titulech Michaela Schumachera v Benettonu. Co by, se svými zkušenostmi, poradil Sebastianu Vettelovi, jenž nejspíš ani letos nebude už v závěru sezony bojovat o mistrovský titul, ačkoli uprostřed roku ještě, stejně jako loni, vedl šampionát?

"Vettel nevyhrává šampionát, on vyhrává závody. A to není správná cesta," řekl Briatore v rozhovoru s jiným bývalým mistrem světa, Nikem Rosbergem, který o taktice také něco ví. Vždyť svůj titul zpečetil čtyřmi druhými místy v posledních čtyřech závodech sezony.

"Pokud uděláš tři, čtyři takové chyby a pokaždé zahodíš 25 bodů, tak to potom budeš mít těžké i psychicky. Věřím, že jako jezdec si pod enormním tlakem. Když mu nepodlehneš a uděláš si svou práci, tak vyhráváš. Není nic horšího než nedokončit závod. Víme proč. Někdo by mu měl vysvětlit, že závod má 53 kol, ne jedno. S Fernandem jsme si prošli stejným obdobím. Když chceš vyhrát šampionát, třetí místo v cíli je dobrý výsledek. Důležité je zůstat na trati.

Jeho incident v Monze, to byla strašná hloupost. Když víš, že tvůj vůz je lepší, tak prostě dupneš na brzdu a zůstaneš vzadu. Tečka. Budeš mít ještě 50 kol, aby si s tím něco udělal. Když nabouráš, máš nula kol na nápravu. Jistěže, s jeho vozem se mohl vrátit na čtvrté místo, protože byl mnohem lepší než auta zbytku světa, ale o titul se takto nebojuje.

Chceš druhá, případně třetí místa, prostě body. Nemusíš vyhrát každý závod, abys získal šampionát. Nepočítají se vítězství, počítají se body. Pokud máš dobrý vůz, můžeš předjíždět. Pokud budeš kolidovat s někým, kdo má více bodů než ty, dobře pro něj."