Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sam Hornish vítězem v Phoenixu , Enge opět odstoupil

Sam Hornish vítězem v Phoenixu , Enge opět odstoupil

XM Satellite Radio Indy 200 - výsledky závodu

XM Satellite Radio Indy 200
Phoenix International Raceway
200 kol (200 mil)
17° C, oblačno, pravděpodobnost deště 70%
počet žlutých fází - 4
 
 
 
Okamžitě po startu se do čela dostává Dan Wheldon a získává si malý náskok, zatímco Tony Kanaan , dvojnásobný vítěz závodu IRL v Phoenixu, se během prvních třech kol posunuje o neuvěřitelných 13 míst z 21. až na osmé.
 
V desátém kole je pořadí Wheldon, Castroneves, Herta, Scheckter a Sam Hornish, ale už o pět kol později se poprvé rozsvěcují žlutá světla. V zatáčce č. 2 havaroval Buddy Rice a následně většina vozů zajíždí do boxů k první zastávce. Tam drama pokračuje, když Kanaan přejíždí přední křídlo vozu Patricka Carpentiera.
 
Ve 27. kole se závod opět rozjíždí a ve třicátém kole je pořadí Wheldon, Herta, Franchitti, Manning a Matsuura. Wheldon si získává opět postupně lehký náskok a o několik kol později dojíždí první opozdilce. Tomáš Enge bojuje uprostřed pole. V 37. kole dochází k lehkému kontaktu mezi Manningem a Danou. Zatímco Manning pokračuje, Paul Dana míří do boxů a posléze vystupuje z vozu.
 
Zatímco Wheldon zvyšuje svůj náskok postupně až na 3 sekundy, Tomáš Enge se dostává do potíží, ztrácí rychlost a propadá se polem zpět. V 51. kole však už opět jede plným tempem, ale na vedoucí jezdce ztrácí dvě kola.
 
Brian Herta se začíná dotahovat zpět na vedoucího Wheldona a snižuje jeho náskok až na pouhou jednu sekundu. V 71. kole se k vedoucí dvojici dotahuje i Franchitti a vzápětí jde do vedení. V 74. kole začínají první vozy zajíždět do boxů k zastávkám během zelené fáze závodu, ale téměř okamžitě se rozsvěcují žlutá světla. Viníkem je bohužel Tomáš Enge, jenž zůstal stát na trati a kterého musí odtáhnout do boxů, ve kterých Tomáš bohužel zůstává.
 
V 83. kole je závod opět odstartován a do čela jde Castroneves před Hornishem a Franchittim. Castroneves je pod vzrůstajícím tlakem svého stájového kolegy a v 89. kole se lehce otírá pneumatikami a zeď v zatáčce č. 3. Rovněž Hornish má lehké problémy, když o několik kol později se lehce dotýká vozu A.J. Foyta. Oba dva incidenty využívá Franchitti a posunuje se na druhou příčku.
 
V polovině závodu je pořadí Castroneves, Franchitti, Hornish, Matsuura a Kanaan. Tomáš Enge mezitím oficiálně odstupuje ze závodu. Ve 108. kole se Kanaan posunuje o další příčku vpřed a je už čtvrtý. O šest kol později způsobuje nováček Briscoe další žlutou fázi poté co lehce koliduje se zdí v zatáčce č.4. Většina vozů na trati míří v následujících kolech do boxů. Nejrychlejší kolo závodu drží stále Tony Kanaan.
 
Po restartu jdou vpřed opět oba vozy stáje Penske, těsně sledované Franchittim, který se ve 128. kole dostává vpřed na první místo. Pořadí ve 130. kole je: Franchitti, Hornish, Castroneves, Sharp a Scheckter. Franchitti postupně zvyšuje své vedení až na 1,5 sekundy.
 
Pořadí se po dalších 20 kol na čele nemění, pouze Kanaan se dostává na páté místo před Schecktera. Hornish znovu útočí na Franchittiho, ale po nezdařeném útoku v 164. kole se jeho odstup opět zvětšuje. Ve 179. kole zajíždí Franchitti ke své poslední zastávce v boxech a vedení přebírá dočasně Hornish. I další jezdci pak zajíždějí do boxů.
 
Vedení si udržuje Hornish, ale ve 195. kole havaruje lehce Scheckter v zatáčce číslo 4 a žlutá světla se po čtvrté rozsvěcují. Ve 198. kole je závod naposledy restartován. Franchitti se ještě jednou pokouší o útok na vedoucí pozici v zatáčce č.2, ale naopak ztrácí a propadá se až na celkově čtvrté místo. Vítězem se stává Sam Hornish Jr. před Helio Castronevesem a Tony Kanaanem.
 
 
p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Hornish Jr.  Marlboro Team Penske
2.
 H.Castroneves  Marlboro Team Penske
1.0408
3.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
2.2655
4.
 D.Franchitti  Andretti Green Racing
6.0764
5.
 S.Sharp  Fernandez Racing
6.6582
6.
 D.Wheldon  Andretti Green Racing
1 kolo
7.
 B.Herta  Andretti Green Racing
1 kolo
8.
 D.Manning  Chip Ganassi Racing
1 kolo
9.
 P.Carpentier  Red Bull Cheever Racing
1 kolo
10.
 K.Matsuura  Super Aguri Fernandez
2 kola
11.
 V.Meira  Rahal Letterman Racing
2 kola
12.
 S.Dixon  Chip Ganassi Racing
2 kola
13.
 A.Barron  Red Bull Cheever Racing
2 kola
14.
 A.J.Foyt IV  A.J. Foyt Enterprises
2 kola
15.
 D.Patrick  Rahal Letterman Racing
5 kol
16.
 E.Carpenter  Vision Racing
7 kol
17.
 T.Scheckter  Panther Racing
9 kol
18.
 R.Yasukawa  Dreyer & Reinbold Racing
26 kol
19.
 R.Briscoe  Chip Ganassi Racing
88 kol
20.
 T.Enge  Panther Racing
126 kol
21.
 P.Dana  Ethanol Hemelgarn Racing
167 kol
22.
 B.Rice  Rahal Letterman Racing
186 kol

Všechny časy neoficiální