Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Budoucnost Formule 1 bude brzy poodhalena

Budoucnost Formule 1 bude brzy poodhalena

Ron Dennis se přidal ke kritikům Ferrari.

Šéf stáje McLaren Ron Dennis v sobotu oznámil, že se příští měsíc dočkáme zveřejnění možné podoby Formule 1 v budoucnosti.

Dennis v Malajsii rovněž kritizoval nerespektování omezení testování ze strany Ferrari.

Šéf McLarenu rovněž odmítl spekulace, podle kterých měl jeho tým spolu s Williamsem inkasovat 20 milionů dolarů od Bernieho Ecclestona. Někdo se tak snažil vyvolat dojem, že McLaren a Williams opouští alianci devíti týmů představujících opozici proti praktikám stáje z Maranella.

"Toto tvrzení není založeno na pravdě. Prohlašuji to zcela kategoricky," uvedl Dennis.

"Od Bernieho Ecclestona jsme nedostali žádné peníze."

Na otázku ohledně budoucnosti Grand Prix World Championship (GPWC) Dennis prohlásil, že si je skupina devíti týmů a pěti automobilek vědoma "časového horizontu událostí " a proto přijde příští měsíc s prohlášením ohledně budoucnosti Formule 1.

"Bude to mít titulek, ke kterému se budou moci lidé odvolávat," sdělil Dennis. Je tak více než jasné, že se celá věc posune ještě o krok dále. Konečně bychom se totiž mohli seznámit s konkrétnější podobou konkurenční série.

Na téma budoucnosti motoristického sportu Dennis filosofuje: "V určitém okamžiku dojde k nové komerční dohodě". Je velmi pravděpodobné, že vše může iniciovat organizace, která v současné době "neexistuje".

Sportovní šéf automobilky Mercedes-Benz Norbert Haug, který úzce spolupracoval na přípravě konkurenční série, která by mohla odstartovat v roce 2007, popisuje tuto iniciativu jako impozantní.

"Je to nekončící proces, který bude naplněn velmi dobrými nápady," uvedl Haug na téma nové série. "Naším plánem bylo zkusit snížit náklady o polovinu. Bude to těžké, ale možné. Vše začíná u motorů."

Dennis rovněž odsuzuje přístup Ferrari. Stáj z Maranella odmítá jakoukoliv rozumnou dohodu, která by vedla k omezení testování. Přístup Ferrari k "dohodě ze Sučuky" nelze nazvat jinak než jako "totální pohrdání" všemi.

Ron rovněž připustil, že týmy respektující dohodu omezující testování mohou v určitou chvíli opět zahájit testování, aby zůstali konkurenceschopnými.

"Předtím, než to však kdokoliv udělá, tomu bude předcházet schůzka s ostatními týmy."