Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari: Nebyli jsme konkurenceschopní

Ferrari: Nebyli jsme konkurenceschopní

Maranellští zatím rozhodně nezáří.

Zatímco výsledek úvodního podniku sezóny byl v Maranellu obhajován vrtochy počasí, po závodě v Kuala Lumpur Ferrari přiznává, že jejich výkonnost neodpovídá předsezónním představám. Kolem šachovnicového praporku projel opět pouze jeden rudý vůz, tentokráte pilotovaný Michaelem Schumacherem.
 
"Sedmé místo samozřejmě není důvod k oslavě. Cítím však, že jsem dnes udělal vše, co jsem mohl vzhledem ke třinácté pozici na startu. Vůz jel spolehlivě a bez problémů. V úvodu jsem byl trochu opatrný, abych si zajistil výkon vozu i ke konci závodu. Za dané situace jsem spokojen se dvěma body," prohlásil úřadující mistr světa.
 
Zároveň se zamyslel nad současnou výkonností stáje z Maranella: "Vůz formule 1 je příliš složitý na to, abychom mohli označit jen jediný faktor, který je příčinou našich slabých výkonů. V současné době prostě nejsme v určitých oblastech dost silní. Jsme si toho však vědomi a budeme dále pracovat na tom, abychom se s tím vypořádali."
 
Jeho kolega Rubens Barrichello, který měl závod rozjetý lépe, v Malajsii nedokončil pro problémy s pneumatikami. "Závod se vyvíjel celkem dobře a mohl jsem bojovat alespoň o šesté místo. Najednou však začal být vůz hodně přetáčivý," svěřil se Brazilec. "Když jsem zajel do boxů, našli kousek gumy přichycený na křídle. Protože jsem jel skoro 20 kol s velkou přetáčivostí, měl jsem úplně zničené zadní pneumatiky. Je to škoda, jelikož do té doby bylo auto v pořádku. Samozřejmě jsem nebyl tak rychlý, abych vyhrál, ale mohl jsem skončit v první šestce."
 
"Pro závod jako tento neexistují žádné omluvy. Po kvalifikaci jsme věděli, že budeme muset bojovat o to, abychom se dostali dopředu, a tak to také dopadlo," uvedl šéf týmu Jean Todt. "Častokrát jsme vyhrávali díky spolupráci týmu a našich partnerů. Nyní musíme spojit naše síly, abychom dosáhli změny. Ukázalo se, jak těžké je vyhrávat. Víme však, že máme všechny potřebné elementy k úspěchu."
 
Rozčarování nad výsledkem závodu projevil i technický ředitel Ross Brawn: "Mysleli jsme, že podmínky na trati by nám mohly v průběhu závodu vyhovovat, ale to se nestalo. Dnes jsme nebyli konkurenceschopní. Musíme se s našimi technickými partnery podívat na to, co můžeme v nejbližší době udělat pro to, abych se dostali tam, kde potřebujeme být. Dnes jsme prostě nebyli dost dobří. Už jsme v této situaci byli dříve a může se to klidně stát i někdy v budoucnu. Věřím však, že jsme schopni dát to do pořádku."  
 
Pohledy celého týmu se nyní upírají směrem k novému vozu, který by měl stáji pomoci ze současné nepříznivé situace. Michael Schumacher a Rubens Barrichello v následujícím týdnu převezmou F2005 od testovacího jezdce Lucy Badoera. "Teď mě čeká cesta do Mugella a první jízda s F2005. Řídit nový vůz je vždy něco mimořádného, takže se na to těším," prohlásil Shumacher.