Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Coulthard cítí uspokojení

Coulthard cítí uspokojení

DC se stal britským pilotem s nejvyšším bodovým ziskem.

David Coulthard dokázal všem pochybovačům, že jej ani po odchodu z McLarenu nelze odepisovat. Skot v kokpitu monopostu Red Bull dokázal podruhé v řadě bodovat a zapsal se do historie Formule 1 jako bodově nejúspěšnější britský jezdec.

Třiatřicetiletý Skot dojel v úvodním podniku letošní sezóny na čtvrtém místě. V GP Malajsie DC dosáhl na šesté místo.

Mnozí Davida po nepřesvědčivých výkonech během minulého roku odepisovali. Po odchodu z McLarenu však Coulthard ukázal, že závodit nezapomněl.

David přišel do nově vytvořeného týmu Red Bull Racing v listopadu. Red Bull vznikl jako akvizice nepříliš úspěšného Jaguaru vlastněného Fordem. Po dvou závodech má však David právo na úsměv na rtech.

Tři body, které DC v Malajsii získal, jej posunuly před Nigela Mansella. Mansell během své kariéry nasbíral 482 bodů. Coulthard jich má na svém kontě již 483.

Coulthard oslaví příští neděli čtyřiatřicáté narozeniny. Skot získal během své dvanáctileté kariéry třináct vítězství. David nastoupil do 177 Grand Prix, zatímco Mistr světa formule 1 z roku 1992 Mansell vytěžil ze 187 závodů 482 bodů.

"To ospravedlňuje mé rozhodnutí setrvat v tomto sportu," prohlásil Coulthard.

"Jsem potěšen a velmi pyšný za všechny, kdo mě během celé kariéry podporovali. Není to zanedbatelný výkon."

K tomu, že se stal britským pilotem s nejvyšším bodovým ziskem, Coulthard říká: "Samozřejmě jsem na to velmi hrdý. Rád bych získal i titul, to snad ani nemusím říkat. Minulost je minulost, jsem však rád že mohu i nadále bodovat.

Dnes jsem měl velkou radost z toho, že jsem porazil Ferrari. Ferrari je skvělý tým s obrovskou zkušeností a přesto zvolili špatné pneumatiky.

Uvědomuji si, že mají staré auto, ale to nic nemění na skutečnosti, že jsme je porazili v kvalifikaci i závodě. Bylo to o to těžší, že jsme udělal několik menších chyb. Jedu však na maximum a je to teprve druhý závod s jednou sadou pneumatik."

Mansell zůstává se ziskem jedenatřiceti vítězství nejúspěšnějším britským jezdcem, následován trojnásobným Mistrem světa Jackiem Stewartem, který zvítězil v sedmadvaceti GP. Jim Clark a Damon Hill mají na svém kontě dvaadvacet vítězství, Stirling Moss šestnáct a Graham Hill čtrnáct.