Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappena naštval Oconův úsměv

Verstappena naštval Oconův úsměv

Co na to šampioni ve výslužbě?

Kolize lídra závodu Maxe Verstappena s Estebanem Oconem, jenž byl v té době už o kolo zpět, byla jedním z nejvýraznějších momentů Velké ceny Brazílie. Nevídaný byl i drobný fyzický atak, jenž si Verstappen dovolil po závodě. Není divu, že média a svět F1 to řeší i dva dny po skončení víkendu.

Zajímavý je přepis z vysílačky Red Bullu. Dozvídáme se z něj, že Verstappen dobře věděl, že se za něj dotahuje vůz na nových pneumatikách.

Verstappen: "Mám za sebou Force India. Tlačí."

Red Bull: "Jasně, má nové superměkké."

Verstappen tedy měl být na Oconův manévr připraven, mohl se s ním smířit, v podstatě by ho nic nestál. Nejeden ze zkušených žurnalistů mu to vyčítá.

"Jsem si jistý, že kdyby byli ve stejném kole, tak se to označí za běžný závodní incident, protože to bylo 50 na 50, oba mohli kolizi zabránit. Ale když jste o kolo zpět, padá více viny na vaši hlavu, i když jste byli rychlejší," píše Joe Saward. "Hlavní je ale to, že Verstappen si za zpackaný závod může sám. Sám se rozhodl, že z nějakého důvodu Oconovi nenechá místo. Esteban tam už byl, když Max zavíral dveře a už nebylo cesty zpět. Výsledkem je, že Max zcela zbytečně přišel o vítězství."

Verstappen se mezitím objevil v programu Peptalk vysílanem nizozemskou televizí Ziggy Sport a vysvětloval, že za Oconem nešel s úmyslem fyzického ataku, přestože o něm mluvil do vysílačky, než vystoupil z kokpitu.

"Chtěl jsem ho jen vidět a zeptat se ho: Co to mělo znamenat? Jak se to mohlo stát? Jenže on okamžitě vystřelil: Byl jsem rychlejší než ty, a usmíval se při tom. Chtěl jsem být pozitivní kvůli svým mechanikům, ale pak jsem viděl ten úsměv… a ani se mi neomluvil, spíše naopak,“ řekl Nizozemec.

Spekuluje se, že za incidentem byla stará rivalita z juniorských sérií, protože se v roce 2014 potkali v evropském šampionátu F3. Šampionem se stal zkušenější Ocon, jenže našel cestu pouze do GP3, zatímco Verstappen putoval rovnou do kokpitu Toro Rosso.

"Ne, tak to není. A ve F1 vůbec není mým soupeřem. Soustředím se pouze na lidi, na které potřebuji, kteří mají stejně dobrou techniku jako já," uvedl Verstappen.


A samozřejmě k incidentu měly co říct známé osobnosti.

Jacques Villeneuve, mistr světa z roku 1997: "Pro Ocona je to hanba. To bylo neuvěřitelné. A nejhorší je, že to všichni viděli a ani do vysílačky neřekl něco jako: Lidi, je mi to líto, moje chyba. Jezdec může vrátit kolo, ale ne takto. Ukazuje to, že neumí závodit. Všechny ty kolize (hlavně s týmovým kolegou) z posledních dvou let jsou možná jeho chybou. Možná ne, ale neumí číst závod a nikdy se nepoučí, protože nikdy nepřizná chybu."

Ross Brawn, ředitel sportovních záležitostí F1: "Max si v parc fermé ventiloval vztek. Nebylo to zrovna vzorové vystoupení a přestože se to dá pochopit, zároveň to bylo neopodstatněné. Byl to nehezký pohled. Max ukázal, že postupuje v kariéře, ale stále nedokáže kontrolovat emoce."

Damon Hill, mistr světa z roku 1996: "Připomnělo mi to Sennu (jenž v roce 1993 za podobné dovádění, bez následků na pořadí v cíli, inzultoval Irvinea). Je to jako vzorec, který platí obecně pro velmi mladé jezdce. Ocon se do toho neměl tak hrnout, když měl před sebou lídra závodu, ale Max do něj narazil. Nechci ho kritizovat, beztak bude dále závodit po svém, ale zároveň se učí a jednou se toho možná naučí tolik, kolik se naučil Lewis. Vítězství je důležité. Na to je třeba myslet a hlouposti nechat být."