Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pokud bude 25 závodů, se mnou nepočítejte

Pokud bude 25 závodů, se mnou nepočítejte

Hamiltonovi se nelíbí drahé závody v bídných zemích

Nedávno jsme se dozvěděli, že v roce 2020 přibude do kalendáře velkých cen Vietnam. To není zrovna země s velkou tradicí v motorsportu, se širokou závodnickou základnou. Kdyby se nejelo přímo v ulicích hlavního města, zájem diváků by byl přinejmenším nejistý. Lewis Hamilton si nedal moc záležet, aby ukryl své rozčarování a šéfům F1 připomněl i propadáky, kterými se ukázaly být závody v některých asijských zemích.

"Nevím, jestli je pro závodění jako takové důležité být v nových zemích," řekl reportérům úřadující mistr světa. "Bylo by super, kdybychom mohli mít velkou cenu na okruhu Silverstone a další v Londýně. V Anglii, v Německu, v Itálii je tolik opravdové závodní historie a nyní se začínají probouzet i USA. Jenže F1 je v každé z těchto zemí pouze jednou ročně. Kdyby to byl můj byznys, chtěl bych mít více závodů v těchto zemích.

Už jsem byl ve Vietnamu a je to nádherné místo. Ale byl jsem také v Indii, když se tam závodilo, a byl to divný pocit, protože je to chudá země a my jsme jeli na hypermoderním nádherném okruhu postaveném uprostřed ničeho. Vždy jsem byl v rozpacích, když jsem tam cestoval. A měli jsme i závod v Turecku a téměř nikdo se na nás nepřišel podívat. Dobrá trať, dobrý víkend a prázdné tribuny."

Hamilton by si dovedl představit více závodů ve městech, ale ne v exotických metropolích.

"Kdybychom měli Velkou cenu Německa a Velkou cenu Berlína, tak by se ukázalo, že městské závody jsou dobrá věc. Je dobré jít za lidmi, ale ne nutně v zemích, kde lidé beztak nevědí, co je to formule 1."


Úvaha se nesetkala s pochopením. Podstatná část zůstala stranou a Hamilton to nejen na sociálních sítích schytal za to, že Indii nazval ubohou.

"Všiml jsem si, že některé lidi rozhněvala má slova o Indii, hlavně slovo chudá. Indie je jednou z nejkrásnějších zemí světa, má úžasnou kulturu a když jsem tam byl, vždycky to bylo fantastické. Jenže i když je to jedna z nejrychleji rostoucích ekonomik, je tam velká chudoba.

Mluvil jsem o tom, jak divné bylo projet kolem zástupů bezdomovců a vystoupit na skvělém místě, kde s penězi není žádný problém. Utratily se tam stovky milionů dolarů na trať, která se teď vůbec nevyužívá. Ty peníze mohly jít na školy a na domy pro chudé. Na závod nikdo nechodil. Lidé si to nemohli dovolit, nebo jsme je vůbec nezajímali, přestože jsem měl tu čest s pár skvělými indickými fanoušky."

Ještě v Brazílii stihl Hamilton varovat vedení F1, že když to s délkou kalendáře přežene, tak o něj přijde.

"Sezony jsou stále delší a delší a čas na odpočinek kratší. Pro mě osobně je to strašně málo času. Sezona sotva skončí a vy musíte hned začít s (fyzickou) přípravou na další. Je to velmi, velmi náročné. Člověk se potřebuje i odreagovat, dobít baterky. Pokud má být 25 závodů ročně (jak si to představují majitelé F1), tak já tu s největší pravděpodobností nebudu, o tom nepochybujte. Nevím, kolik by jich mělo být. Myslím, že 18 byl ideální počet.