Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mekies novým sportovním ředitelem Ferrari

Mekies novým sportovním ředitelem Ferrari

Posila z FIA zařezává už v Abú Zabí

Ferrari nepočkalo s Laurentem Mekiesem do konce roku, už v Abú Zabí mu dalo ochutnat pozici sportovního ředitele.

Získání Mekiese do řad Scuderie Ferrari vyvolalo letos v březnu vlnu nevole ze strany konkurence. Maranello ho totiž získalo z řad FIA. Pouze pár týdnů po tom, co se šéfové týmů shodli v názoru, že protahování lidí z FIA, jako Renault Marcina Budkowskeho, není správné, protože mohou disponovat důvěrnými informacemi. McLaren mluvil o porušení gentlemanské dohody, Red Bull se cítil být podvedený. Ferrari se bránilo, že pokud by taková "gentlemanské dohoda" existovala, byla by protizákonná. Nakonec z toho ale až tak velká bouře nebyla, jelikož Mekies v pozici zástupce ředitele závodů F1 a ředitele bezpečnosti nejspíš neměl přístup k takovému množství citlivých dat, jako měl Budkowski.

Dlouho se spekulovalo, že Mekies dostane významnou pozici v technické části týmu, protože se říkalo, že technický ředitel Mattia Binotto buď opustí tým, nebo bude povýšen na šéfa týmu. Šéfem ale zůstává Maurizio Arrivabene a ten Mekiese udělal sportovním ředitelem. Sportovní ředitel, mimo jiné, během závodních víkendů komunikuje s FIA a vedením závodu a kupříkladu provází jezdce, když si ho předvolají stevardi. To dává smysl, když z dosavadního působení u FIA musí mít výborné konexe.

Ferrari obsadilo post sportovního ředitele poprvé od roku 2016, kdy jej opustil Massimo Rivola. Může jít o předzvěst větších změn v části týmu, která cestuje na velké ceny. Už bylo avizováno, že dosavadní šéf traťových operací, Jock Clear, se začne starat o mladého Charlese Leclerka, pravděpodobně z pozice jeho závodního inženýra.