Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari po nejhorší sezoně za 40 let!

Ferrari po nejhorší sezoně za 40 let!

Katastrofálnější rok zažili pouze Scheckter a Villeneuve

Tým Ferrari se konečně může rozloučit se sezonou 2020. Není divu, že nejoblíbenějším slovním spojením v rozhovorech Ferrari se zástupci médií je "velmi těžká". Týmu se, přes veškerou snahu a odhodlání, nepodařilo odlepit ze šestého místa v Poháru konstruktérů. To znamená, že tato sezona se do dějin týmu zapisuje jako nejhorší za poslední čtyři desetiletí.

Takto špatné výsledky měla naposledy jezdecká dvojice Jody Scheckter a Gilles Villeneuve, a to v roce 1980. Ferrari tehdy skončilo desáté, což je zároveň vůbec nejhorší umístění Scuderie Ferrari v Poháru konstruktérů. Na pomyslném druhém místě jsou šestá místa v letech 1962, 1969, 1973 a 2020. Pád přišel po pěti sezonách, ve kterých bylo Ferrari čtyřikrát druhé a jednou třetí.

Bez vítězství v Poháru konstruktérů bylo Ferrari dosud nejdéle v letech 1984 až 1998, tedy 15 let. Aktuálně posledním vítězným rokem Ferrari byl 2008, takže tohle byla dvanáctá sezona bez poháru v řadě. Jezdecký titul získal naposledy Kimi Räikkönen v roce 2007, takže zde se čeká již 13 let. Rekord je 20 let mezi tituly Jodyho Schecktera a Michaela Schumachera.

"Již v Barceloně (v zimním testu) jsme si rychle uvědomili, že některé aspekty podílející se na rychlosti vozu nám budou dělat velké problémy," říká sportovní ředitel Ferrari Laurent Mekies, který během posledních čtyř závodních víkendů zastupoval šéfa týmu. "Věděli jsme, že nás čeká velmi těžká sezona. Ale tehdy jsme ještě nemohli vědět, kolik času uplyne, než plně pochopíme problém. A už vůbec ne to, jak dlouho pak potrvá jeho odstranění. Pak jsme se dostali do úplně šílené situace, že vypukla pandemie Covidu-19 a my jsme se celé měsíce nemohli vozu ani dotknout. Takže jsme měli dost indicií k tomu, že to bude extrémně těžký rok. A v tom jsme se nemýlili."

Na SF1000 se nebude vzpomínat v dobrém. V historické sbírce v Maranellu ho nejspíš schovají někam do kouta. Foto: Ferrari

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Ferrari