Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vandoorne si stěžuje na politiku a nedostatek podpory

Vandoorne si stěžuje na politiku a nedostatek podpory

Z McLarenu si neodnáší pouze hezké vzpomínky

Stoffel Vandoorne dnes už není zaměstnancem McLarenu, už si může otevřeně stěžovat. Je to pochopitelné, vždyť před F1 vyhrál téměř každou sérii, do které přišel. V roce 2010 Eurocup F4, v roce 2012 na druhý pokus Formuli Renault 2.0, v roce 2013 byl až druhý ve Formuli Renault 3.5 a v roce 2015 vyhrál GP2. Poslední zmíněnou sérii sice také až na druhý pokus, ale s gigantickým náskokem 160 bodů na druhého v pořadí. V roce 2016 ho ještě McLaren poslal do exotické japonské série Super Formule, kde se během jedné sezony aklimatizoval natolik, že v její druhé polovině vyhrál dva závody. A pak konečně přišel do McLarenu...

"Neviděli jste všechno, co se dělo za oponou. Všechnu tu politiku," řekl Vandoorne v rozhovoru pro La Derniére Heure. "Nemohu mluvit o všem, ale snad si to dokážete představit. Z mé strany žádná lítost, já jsem si svou práci dělal, jak jsem nejlépe dokázal."

Zdá se, že Belgičan se u McLarenu celkově necítil dobře, co má stát za tím, že během dvou let v F1 nasbíral pouze 25 bodů.

"V některých situacích mi nejvíce ze všeho chyběla důvěra v tým. Ne vždy je jednoduché dávat do práce všechno a dosahovat nejlepší výsledky, když víš, že tým zrovna vyjednává s jinými jezdci. Ale nevzdal jsem to a sezonu jsem zakončil pár dobrými závody."

Vandoorne se pokusí napravit si renomé ve Formuli E, kde mu dal šanci tým HWA, jenž se příští rok přetransformuje na tovární tým Mercedesu. Zároveň bude pracovat v simulátoru týmu Mercedes v F1. Mohl by se za rok nebo dva vrátit na starty velkých cen? Vždyť je mu teprve 26.

"To nevím. Ale život člověka občas překvapí, takže možná jednoho dne…