Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren stojí na místě, zlobí se Vandoorne

McLaren stojí na místě, zlobí se Vandoorne

Jeho manažer shání místo v jiném týmu

A je tu další ukázka toho, jak rychle se věci v F1 mění. I po slabším začátku sezony Stoffel Vandoorne nepochyboval, že v McLarenu stráví velkou část své kariéry a McLaren tvrdil, že Vandoorne je materiál na mistra světa. O pár měsíců později jsou vztahy evidentně narušené a Vandoorne po VC Belgie kritizoval neschopnost svého týmu zlepšit letošní nepovedený vůz.

"Horší už tento víkend být nemohl," řekl Vandoorne poté, co byl na domácí půdě poslední v cíli. "Viděli jsme, že rychlost nebyla ani trochu dobrá. A není pro to žádné skutečné vysvětlení. Realitou je, že jsme od začátku roku vůbec nepokročili. Ve srovnání s ostatními jsme se vůbec nezlepšili."

Vandoorne také řekl, že Monza jistě bude dalším těžkým závodem a mnohem větší šanci na dobrý výsledek bude mít v Singapuru. V zákulisí se říká, že nastavení délky převodových stupňů McLarenu má na svědomí nízkou maximální rychlost. Otázkou zůstává, zda se McLaren chtěl takto specializovat na okruhy, kde je rozhodující rychlá akcelerace, nebo se někde stala chyba.

V Belgii se hodně mluvilo o tom, že vítěz sérií F4 Eurocup, Formule Renault 2.0 a GP2 bude muset McLaren opustit uprostřed sezony, protože jeho místo zaujme Esteban Ocon. Případně, že ještě letos do McLarenu zamíří Sainz, jenž už s týmem podepsal dvouletou smlouvu. Pokud by Sainz měl čas zvyknout si na tým po boku krajana Fernanda Alonsa, příští rok by se již po jeho boku mohl zaučovat talentovaný Lando Norris, junior McLarenu aktuálně bojující o titul v šampionátu F2.


"Klepům se nevyhnete, ale tento víkend bylo mnoho takových, které nemají nic společného s realitou. Stoffel je v roce 2018 jezdcem McLarenu a zůstane jím až do konce sezony," řekl Belgičanův manažer Alunni Bravi, jenž ale zároveň Vandoorneovi hledá závodní sedačku pro příští rok.

"Mnozí jezdci komunikují s týmy a zkoumají možnosti. My děláme totéž. Hodláme Stoffelovi zajistit dobrý vůz a chceme, aby se mohl soustředit na svou práci, takže zkoumám možnosti. Prioritu má McLaren, ale pokud tento tým není pro příští rok dobrou volbou, tak Stoffel má i jiné alternativy," dodal.

Velkou důvěru v potenciál 26letého jezdce prý projevuje šéf Sauberu Frédéric Vasseur, jenže švédští majitelé preferují setrvání Marcuse Ericssona, zatímco ze strany Ferrari, potažmo Alfy Romeo je tlak na uvolnění místa pro Antonia Giovinazziho. Hodně bude záležet na tom, zda si Ferrari z týmu vezme Charlese Leclerka jako náhradu za Kimiho Räikkönena.