Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jamamoto by měl být ve F1, míní Button

Jamamoto by měl být ve F1, míní Button

Proč se mu to nejspíš nesplní?

Jenson Button, mistr světa z roku 2009, loni závodil v Super GT, kde se o vůz dělil s Naokim Jamamotem. Spolu to dotáhli až na šampiony této japonské série, kde se závodí s automobily upravenými ve stylu DTM, ale pro závody na 250 kilometrů až 500 mil. Jamamoto ale, na rozdíl od Buttona, závodil také v sérii Super Formule, kde jezdí monoposty se slabším motorem než má F2, ale lepší aerodynamikou. A i tam se na konci sezony stal šampionem! Dva tituly v jednom roce mu na jezdeckou licenci přispěly 40 body FIA, což znamená, že by mohl FIA požádat o superlicenci jezdce F1. A Button by tam chráněnce Hondy hned poslal, kdyby to bylo v jeho moci.

"Osobně si myslím, že tento člověk má být ve F1," smekl Button před svým japonským kolegou. "Zda on chce, nebo nechce, je jeho věc.Toto je to, co si o něm myslím já. Sledoval jsem jeho úspěchy v Super Formuli, což je skvělé místo pro přípravu na F1, jen se podívejte na Gaslyho a také na Stoffela (Vandoornea) a další jezdce. A je úžasně flexibilní, proto je šampionem v Super Formuli i v Super GT. Bohaté zkušenosti z různých typů závodění jezdci pomohou, když se ve špičce dostane pod tlak."

Vítězství, nárok na superlicenci, podpora Hondy, doporučení od Buttona… Tak proč nedostal sedačku u Toro Rosso? Má to jeden háček. Jamamoto není mladá vycházející hvězda. V Super GT a Super Formule jezdí již od roku 2010, v profesním životě nikdy neopustil Japonsko a ve F1 by začínal jako 30letý. A 30 let, to už není ten správný věk pro nováčka ve F1. Mohl by se alespoň svézt v zimních testech nebo v pátek před některou z velkých cen, což je také důvod, proč jste ho mohli v Abú Zabí zahlédnout v garáži Toro Rosso.