Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Finsko uvažuje o pořádání velké ceny

Finsko uvažuje o pořádání velké ceny

U Helsinek se dostavuje nový okruh

Nenápadně, ale s mnohem větší pravděpodobností úspěchu se hlásí další uchazeč o velkou cenu F1. Na rozdíl od některých fantasmagorických plánů totiž spočívá tento projekt na solidních základech.

Finsko, neboť o něm je řeč, především nebude mít problém s místem konání. Nepůjde o žádnou městskou trať, ale o řádný autodrom, který se staví nedaleko Helsinek a je již z osmdesáti procent hotový. Jmenuje se Kymiring a v roce 2020 se na něm uskuteční podnik vrcholného motocyklového seriálu MotoGP. 

Tady se už zanedlouho bude závodit

Při jeho výstavbě bylo dbáno na specifické požadavky pro pořádání akcí F1. Finský autoklub AKK nyní zadal studii, která má prověřit zejména finanční návratnost záměru. „Měla by nám dát jasnou představu, zda jsme skutečně schopni tuto výjimečnou akci zvládnout,“ vysvětluje šéf AKK Tatu Lehmuskallio.

Pokud jde o zájem veřejnosti, není důvod k obavám. Země tisíce jezer je motorsportu zaslíbená. Má tři mistry světa F1 (Kekeho Rosberga, Miku Häkkinena a Kimiho Räikkönena) a s padesáti vyhranými velkými cenami je na pátém místě historického žebříčku. Nedisponuje však žádným okruhem, jenž by snesl přísnější mezinárodní měřítka. To se nyní změní.